Legea privind supravegherea MACROPRUDENŢIALĂ a sistemului financiar, promulgată de preşedinte

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, după ce proiectul a fost trimis anul trecut de şeful statului pentru reexaminare.

813 afișări
Imaginea articolului Legea privind supravegherea MACROPRUDENŢIALĂ a sistemului financiar, promulgată de preşedinte

Legea privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar, PROMULGATĂ de preşedinte (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 15 martie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional", se precizează în comunicatul de la Cotroceni.

Promulgarea vine după ce, în luna aprilie a anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea înapoi în parlament pentru reexaminare, pentru că unele dintre dispoziţii sunt "lipsite de previzibilitate şi de claritate".

Proiectul a fost aprobat de guvern în 2015. Potrivit propunerii legislative, se va constitui Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din reprezentanţi ai Bancii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului, şi va funcţiona ca structură de cooperare inter-instituţională, fără personalitate juridică, cu rolul de a asigura coordonarea supravegherii macroprudenţiale la nivel naţional.

Preşedintele Comitetului va fi guvernatorul BNR, iar organismul decizional al Comitetului Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială va fi Consiliul general, format din nouă membri, respectiv: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef ai Băncii Naţionale a României, preşedintele şi prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară şi doi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de primul-ministru.

De asemenea, directorul Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, instituţie cu responsabilităţi în procesul de soluţionare a situaţiei instituţiilor de credit aflate în dificultate, va participa la şedinţele Comitetului, fără a avea drept de vot.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici