Legea votului prin corespondenţă ajunge pe 28 octombrie în plenul Camerei Deputaţilor

Conducerea Camerei Deputaţilor a hotărât, miercuri, discutarea proiectului privind votul prin corespondenţă în procedură de urgenţă, astfel încât comisiile vor dezbate legea marţi, iar miercuri, pe 28 octombrie, legea va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

147 afișări
Imaginea articolului Legea votului prin corespondenţă ajunge pe 28 octombrie în plenul Camerei Deputaţilor

Legea votului prin corespondenţă ajunge pe 28 octombrie în plenul Camerei Deputaţilor

Secretarul Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că până luni vor fi strânse amendamente la acest proiect, iar comisiile speciale vor avea termen până marţi să depună un raport asupra legii votului prin corespondenţă. În aceste condiţii, votul în plenul Camerei Deputaţilor urmează să aibă loc miercuri, 28 octombrie. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

După adoptare, legea va putea fi atacată la Curtea Constituţională în termen de două zile, faţă de cele cinci obişnuite, având în vedere că este votată în regim de urgenţă. Ulterior, proiectul va merge la preşedintele României pentru promulgare, în cazul în care nu este contestată.

UDMR a anunţat deja că intenţionează să conteste legea la Curtea Constituţională, urmând să demareze semnăturile necesare acestui demers, în cazul în care amendamentale sale nu sunt acceptate. Pentru atacarea legii este nevoie de un număr de 25 senatori sau 50 de deputaţi, iar UDMR nu are suficienţi parlamentari.

UDMR a susţinut că legea nu garantează caracterul secret al votului, prevăzut de Constituţie. Pe de altă parte, UDMR a insistat ca acest tip de vot să fie introdus doar pentru alegerea preşedintelui, nu şi pentru alegerile parlamentare, acesta fiind unul dintre amendamente.

Legea mai poate fi contestată de unul dintre preşedinţii celor două Camere. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut că legea are prevederi neconstituţionale, dar că nu doreşte să o conteste la CCR.

Legea trebuie promulgată până în noiembrie pentru a fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici