Leonard Orban: Nu exclud să mai apară alte "accidente" de genul întreruperii de plăţi pe POSDRU

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că nu exclude să mai apară şi alte "accidente" de genul întreruperii de către Comisia Europeană a plăţilor pentru POSDRU.

228 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Nu exclud să mai apară alte "accidente" de genul întreruperii de plăţi pe POSDRU

Leonard Orban (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Nu exclud de acum înainte să mai apară asemenea accidente, pentru că problemele sunt multiple şi unele pot fi rezolvate, altele sunt foarte greu de rezolvat pentru că nu ai cum să corectezi decizii care au fost luate anterior. Nu exclud nişte accidente, dar de data asta nu vor mai fi la nivel global, să afecteze toate programele, ci vor fi probabil pe un program sau pe altul. Dar tocmai asta încercăm să evităm", a declarat Orban la reuniunea cu reprezentanţii bancari desfăşurată la Reprezentanţa Comisiei Europene.

El a subliniat că, în cazul unor noi astfel de "accidente", responsabilitatea va aparţine celor care gestionează direct aceste programe, după cum în cazul POSDRU responsabilitatea a fost clar a conducerii Autorităţii de Management de pe acest program.

De asemenea, Orban a precizat că decizia Comisiei Europene privind întreruperea de plăţi pe POSDRU va fi anunţată luni sau marţi. El a reiterat că această întrerupere de plăţi pentru POSDRU, care probabil va fi decisă de Bruxelles, este o procedură "mai puţin dură" şi ar putea permite reluarea plăţilor "în câteva săptămâni" dacă problemele semnalate vor fi rezolvate, spre deosebire de suspendarea întregului program, care presupune blocarea pentru minimum 6 luni a tuturor fondurilor pentru POSDRU.

Întrebat la cât se ridică volumul plăţilor care nu vor fi făcute sau vor fi întârziate, el a subliniat că deocamdată nu se poate vorbi despre pierderea fondurilor, ci doar de o întrerupere de plăţi.

"Beneficiarii nu vor fi afectaţi pentru că li se vor face în continuare acele plăţi interne. Singurul proces întrerupt este cel de transmitere de cereri de rambursare de la autorităţile române, mai precis de la Autoritatea de Certificare a Plăţilor, către Comisia Europeană. Neputând fi transmise aceste cereri de rambursare, nu pot fi aprobate sumele şi rata de absorbţie nu va creşte pe perioada cât va funcţiona această întrerupere de plăţi", a spus Orban.

Totodată, el a menţionat că, tocmai datorită încrederii că problemele semnalate pe POSDRU vor fi rezolvate în câteva săptămâni, se speră că nu va fi afectată rata de absorbţie.

"Problema va fi dacă această perioadă va fi prelungită foarte mult şi noi la sfârşitul anului 2012 trebuie să atingem o anumită ţintă pe fiecare program operaţional de absorbţie. Şi dacă acea ţintă de absorbţie nu va fi atinsă, atunci vor interveni acele dezangajări. Pe toate fondurile privind politica de coeziune, din acest moment şi până la sfârşitul anului vor trebui cheltuite aproximativ 1,4 miliarde de euro. Dacă acestea nu vor fi absorbite, atunci vor interveni acele dezangajări, pierderi de fonduri. Deocamdată nu vorbim de aşa ceva", a subliniat Orban.

El a precizat că recomandările Autorităţii Naţionale de Audit care nu au fost respectate de conducerea Autorităţii de Management a POSDRU vizau criterile de evaluare a proiectelor de către evaluatorii independenţi şi controlarea tuturor proiectelor din întreaga ţară care au beneficiat de finanţare prin acest program.

Directorul general al DG pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul CE va emite, "în zilele următoare", o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs din POSDRU, a anunţat, vineri, reprezentanţa Comisiei Europene în România.

DG EMPL menţionează că, în Raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel.

În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni, precizează sursa citată.

"Ca atare, în următoarele zile, Directorul General al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs. Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor Regulamentelor pentru Fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul sau raport la Comisie cât de curând", menţionează sursa citată.

Conform acestor precizări, întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi.

"Comisia este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau masurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de Regulament", mai menţionează reprezentanţa CE.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a precizat vineri, într-un comunicat de presă, că a luat act de precizările Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale din cadrul Comisiei Europene, cu privire la derularea Programului Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane", şi informează că a luat toate măsurile care se impun pentru remedierea deficienţelor constatate în gestionarea acestui program.

Demnitarul a atras atenţia reprezentanţilor Organismelor Intermediare că neregulile nu vizează un om.

"Este vorba de un întreg management cu probleme ce trebuie corectat. În joc este credibilitatea României. În câteva săptămâni, în cursul lunii martie, o să ne facem temele şi o să remediem celelalte recomandări ale Raportului de Audit", a mai spus Boghicevici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici