Liberalii vor scutire de impozit pentru pensiile sub 2000 de lei

Parlamentarii PNL vor depune o iniţiativă legislativă care vizează scutirea de la plata impozitelor pentru pensiile care nu depăşesc 2.000 lei, a anunţat, sâmbătă, preşedintele PNL Dolj, Mario Ovidiu Oprea.

33 afișări
Imaginea articolului Liberalii vor scutire de impozit pentru pensiile sub 2000 de lei

Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Liderul liberalilor doljeni a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la care a fost prezent şi fostul ministru liberal al Muncii Mariana Câmpeanu, că parlamentarii PNL pregătesc două iniţiative legislative care îi vizează pe pensionari - una referitoare la creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, iar o alta priveşte creşterea de la 1000 la 2000 de lei a nivelului până la care pensionarii nu plătesc impozit.

Cei doi liberali au precizat că va fi modificat un articol din Codul Fiscal, în sensul măririi de la 1.000 de lei la 2.000 de lei a plafonului până la care pensiile sunt scutite de impozit.

În ceea ce priveşte majorarea punctului de pensie, Oprea a precizat că "este vorba de o iniţiativă legislativă care urmăreşte modificarea aliniatului 1, art 16 din Legea bugetului asigurărilor sociale pe 2009 şi vizează creşterea punctului de pensie la 45 la sută".

Preşedintele PNL Dolj susţine că prin aducerea punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut s-ar reveni la prevederile legii sistemului public de pensii.

"În momentul de faţă, aşa cum a fost stabilit de Guvernul Boc, punctul de pensie este de 718,4 lei, de la 1 aprililie, respectiv 732,8 lei, de la 1 octombrie, ceea ce reprezintă doar 43,2 la sută din salariul mediu brut pe economie. Urmărim creşterea la 45 la sută, adică o revenire aşa cum era prevăzută prin legea sistemului public de pensii", a mai spus liderul PNL Dolj.

Fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu afirmă că majorarea punctului de penise la 45 la sută din salariul mediu brut pe economie se va face din bugetul asigurărilor sociale.

"În acest moment s-a introdus aşa-zisă pensie socială, care este de fapt un ajutor social, şi dacă banii nu ajung se face un împrumut la bugetul de stat. Tot aşa se poate proceda şi în a respecta o lege care a fost adoptată în unanimitate de Parlament", a afirmat Mariana Câmpeanu.

Ea spune că un eventual împrumut la bugetul de stat pentru a susţine majorarea punctului de pensie va fi restituit din "excedentul bugetului asigurărilor sociale" din 2010.

Întrebată la ce sumă se ridică efortul bugetar de majorare a punctului de pensie, fostul ministru al Muncii a spus: "Nu am făcut un calcul cât ar însemna eforul finanicar pentru a susţine această măsură. Anul trecut, efortul de a mări punctul de pensie cu o lună înainte de ce anunţasem eu a însemnat cam 1,5 miliarde de lei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici