România a preluat preşedinţia Consiliului UE/ Şeful PE, apel către ţările care blochează intrarea României în Schengen/ Donald Tusk: În familia mea, prima maşină a fost o Dacia 1300 a socrului meu | FOTO, VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, vor susţine joi seara, la Ateneul Român, discursuri în cadrul ceremoniei de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE, anunţă Guvernul.

7295 afișări
Imaginea articolului România a preluat preşedinţia Consiliului UE/ Şeful PE, apel către ţările care blochează intrarea României în Schengen/ Donald Tusk: În familia mea, prima maşină a fost o Dacia 1300 a socrului meu | FOTO, VIDEO

LIVE DE LA 20.00 Liderii Europei, la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE/ Cine participă la evenimentul de la Ateneu

UPDATE 21.22 Tusk: Fac apel către români să apere libertatea cum a apărat Duckadam cele 4 penalty-uri în 1986

Donald Tusk a menţionat, joi seară, marii sportivi ai României, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, cerându-le românilor să apere valorile democratice aşa cum fostul portar al Stelei Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri în 1986, la Sevilla.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a ntipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE.

VIDEO Ceremonie la Ateneu - România a preluat preşedinţia Consiliului UE:

UPDATE 21.18 Juncker: UE nu e completă fără România. Locul natural al României este în Schengen

UPDATE 21.11 Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a făcut, joi, un apel către statele membre UE care blochează aderarea României la spaţiul Schengen, susţinând că trebuie să îşi modifice poziţia. Acesta a afirmat că adeziunea României şi Bulgariei la Schengen este importantă pentru securitate.

Foto: Antonio Tajani/Mediafax Foto

UPDATE 21.08 Preşedintele Consiliului European, discurs în limba română: În familia mea, prima maşină a fost o Dacia 1300 a socrului meu

Foto: Donald Tusk/Mediafax Foto

UPDATE 21.03 Tajani şi Tusk, discursuri impecabile în limba română. Tusk: Omul sfinţeşte locul

Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au transmis mesaje şi în limba română, la Ateneul Român, acolo unde are loc ceremonia de deschidere a preşedintţiei Consiliului UE.

"La câteva săptămâni de la Centenarul independenţei – Unde e unul nu e putere. Unde sunt doi, puterea creşte. Deci să facem acest lucru", a spus Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a ţinut tot discursul în limba română.

"Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs acest semestru al Preşedinţiei Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepctiune o adevărat rapsodie română. Sunt convins că preşdinţia dvs va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu. Cred că sub bagheta dvs va găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a apăra interesele europene. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului – omul sfinţeşte locul", a spus preşedintele Consiliului European Donald Tusk

După care a citat din Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Andrei Pleşu.

Discursul lui Tusk a fost îndelung aplaudat.

UPDATE 20.53 Florin Iordache a spus, în discursul cu ocazia lansării oficiale a Preşedinţiei României la Consiliului UE, că ţara noastră este în an electoral şi discursurile aferente, exprimate „mai contondent”, se vor resimţi şi în următoarele 6 luni, însă a asigurat liderii europeni că nu vor afecta mandatul.

UPDATE 20.48 Tăriceanu, la ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul UE: Câteva instituţii păstrează metode trecute. Vom arăta care sunt aspectele care deranjează

UPDATE 20.30 Iohannis: Primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a UE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE, că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene, iar printre probleme sunt migraţia şi Brexit.â

UPDATE 20.22 Atmosfera de la Ateneu: Toader alături de comisarul pe justiţie, Juncker prietenos cu politicienii

Înaintea începerii ceremoniei de deschidere a Preşedinţiei Consiliului UE atmosfera în Ateneul Român a fost una relaxată. Jean Claude Juncker, preşedintele CE mergând să salute mai mulţi politicieni prezenţi la eveniment, în timp ce Tudorel Toader s-a aşezat lângă comisarul pe justiţie, Věra Jourová

La ceremonia de la Ateneul Român parcipă preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, preşedintele Consililui European Donald Tusk şi preşedintele PE Antonio Tajani. Preşedintele Comisiei Europene a fost cel care a mers la fostul preşedinte Emil Constantinesc şi la fostul premier Petre Roman pentru a îi saluta, asta după ce a sărutat-o pe obraji pe Viorica Dăncilă, la intrarea în clădire.

La eveniment preşedintele Klaus Iohannis stă lângă Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, urmar de premierul Viorica Dăncilă.

Tudorel Toader stă alături de Věra Jourová, comisar european pentru justiţiei.

Video - momentul în care preşedintele Iohannis a ajuns la Ateneu:

UPDATE 19.58 Mai multe personalităţi se află la protestul de joi seară, de lângă Ateneul Român. Printre acestea se numără Dacian Cioloş, Dan Barna, Vlad Voiculescu, regizorul Stere Gulea şi filosoful Mihai Şora.

UPDATE 19.44 Încă două personalităţi, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu şi Patriarhul Daniel, au ajuns la Ateneu

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a ajuns la Ateneul Român, cu o jumătate de oră înaintea începerii ceremoniei. Printre cei care au venit se află preşedintele PNL, Ludovic Orban, alături de senatorul liberal Alina Gorghiu, fostul preşedinte Emil Constantinescu, dar şi foştii premieri Adrian Năstase, Victor Ponta şi Dacian Cioloş.

Patriarhul Daniel a venit la Ateneul Român cu o dubă argintie.

UPDATE 19.28 Protest lângă Ateneul Român, în faţa liderilor europeni. Oameni scandează: „PSD, ciuma roşie!”/ Un fost premier, huiduit

UPDATE 19.19 Mai mulţi oficiali, printre care şi procurorul general Augustin Lazăr, au ajuns la Ateneu

Potrivit programului oficial vor susţine discursuri:

• Klaus Iohannis, preşedintele României
• Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului
• Florin Iordache, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor
• Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European
• Donald Tusk, preşedintele Consiliului European
• Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene
• Viorica Dăncilă, prim-ministrul României

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că va participa la evenimentele de la Ateneul Român, dedicate preluării preşedinţiei Consiliului UE de către România.

Florin Iordache va susţine discursul ca reprezentant al Camerei Deputaţilor, preşedintele acestui for legislativ, Liviu Dragnea, fiind în concediu.

Preşedintele Klaus Iohannis va merge la Ateneul Român, la ceremonie urmând să fie prezenţi şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, al Parlamentului European Antonio Tajani şi al Consiliului European Donald Tusk, dar şi premierul Viorica Dăncilă.

Preşedinţia rotativă a Consiliului UE preluată de România va debuta, joi, cu o ceremonie de deschidere şi un concert inaugural la Ateneul Român. De la ora 20.00 vor susţine discursuri de deschidere premierul Viorica Dăncilă, preşedintele PE Antonio Tajani, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

De asemenea, vineri, Jean-Claude Juncker va avea, vineri, întâlniri bilaterale cu preşedintele Klaus Iohannis şi ulterior cu premierul Viorica Dăncilă, potrivit unui comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene. Cele două reuniuni vor fi urmate de conferinţe de presă.

Preşedintele CE Jean-Claude Juncker efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, cu prilejul începerii oficiale a Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici