Iohannis a prezidat şedinţa Guvernului, alături de Dăncilă: Nu ne permitem să nu colaborăm/ Decizia asupra punctelor din şedinţa de Guvern aparţine premierului

Preşedintele Klaus Iohannis participă joi la şedinţa de Guvern, aşa cum a anunţat. Şeful statului a ajuns la Palatul Victoria în urmă cu puţin timp.

5860 afișări
Imaginea articolului Iohannis a prezidat şedinţa Guvernului, alături de Dăncilă: Nu ne permitem să nu colaborăm/ Decizia asupra punctelor din şedinţa de Guvern aparţine premierului

Iohannis prezidează şedinţa Guvernului, alături de Dăncilă: Nu ne permitem să nu colaborăm/ Decizia asupra punctelor din şedinţa de Guvern aparţine premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după o oră

Preşedintele Klaus Iohannis a plecat de la Palatul Victoria după o oră de la momentul sosirii, fără a 
Şeful statului a participat de la Guvern, fără declaraţii de presă în momentul plecării.

"Ca să nu apară interpretări care nu au suport instituţional. Vreau să se ştie că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern. Decizia asupra punctelor în şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei premier. Având în vedere toată acestea cred că putem să avem o întâlnire instituţional corectă", a spus Klaus Iohanni, la începutul şedinţei..

"Este în atributul dumneavostră să participaţi. Legat de cooperarea pe perioada preşedinţiei (n.r.: Consiliului UE) e necesară, e nevoie de consesn", i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă.

Iohannis şi-a explicat prezenţa în şedinţa de Guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul şedinţei de Guvern la care participă, că prezenţa sa are loc în baza atribuţiilor conferinte de Constituţie, iar preşedinţia şi guvernul nu îşi permit să nu colaboreze.

"În deschidere voi face pe scurt câteva remarci legate de prezenţa mea în această şedinţă de Guvern. Există întrebări în spaţiul public, poate şi între dvs. Participarea mea la şedinţa de Guvern are loc în virutatea atribuţiilor conferite preşedintelui României de către Constituţia României. Mai exact este vorba de atribuţiile din articolele 80, 86 şi 87 toate coroborate. Aceste chestiuni s-au mai discutat în România pentru că nu s-a ştiut foarte clar când poate să participe preşedintele la şedintele de guvern. Există o clarificare a CCR încă din 2007 care se referă la articolele pe care le-am citat care spune clar că preşedintele României poate să participe orcând la orice şedinţă de guvern", a spus Klaus Iohannis.

"Această participare poate fi citită în trei feluri. În virtutea art 80 preşedintele veghează la buna guvernare şi preşedintele vine să verifice modul ân care funcţionează guvernul. În art 87 scrie că guvernul poate să consulte guvernului, fără să spună unde îl consultă, iar participarea la şedinţă este o formă legitimă. Foarte mulţi specialişti s-au referit numai la art 87", a mai spus preşedintele.

Iohannis: Decizia asupra punctelor din şedinţa de Guvern aparţine premierului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul şedinţei de Guvern la care participă, că va prezida şedinţa, conform legii, dar punctele de pe ordinea de zi le stabileşte Executivul, în speţă premierul.

"Ca să nu apară interpretări care nu au suport instituţional. Vreau să se ştie că atunci când particip la şedinţa de Guvern prezidez şedinţa de Guvern. Decizia asupra punctelor în şedinţa de Guvern aparţin Guvernului, în speţă doamnei premier. Având în vedere toată acestea cred că putem să avem o întâlnire instituţional corectă", a mai spus Iohannis.

"Este în atributul dumneavostră să participaţi. Legat de cooperarea pe perioada preşedinţiei (n.r.: Consiliului UE) e necesară, e nevoie de consesn", i-a răspuns premierul Viorica Dăncilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria, însoţit de consilierii săi Leonard Orban (consilier pe Afaceri Europene) şi Mihaela Ciochină (Departamentul legislativ).

Şedinţa vine la scurt timp după ce moţiunea de cenzură a picat în Parlament.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că este posibil ca în şedinţa de joi să fie introdusă şi ordonanţa ce vizează măsurile fiscale, dacă există avizul Consiliului Economic şi Social.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici