Liviu Dragnea, despre pragul valoric la abuzul în serviciu: Nu mă pricep eu la asta, sunt specialişti

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat miercuri dacă trebuie pus un prag anume pentru abuzul în serviciu, el arătând că nu se pricepe la acest aspect şi că specialiştii trebuie să se pronunţe asupra valorii efective.

413 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea, despre pragul valoric la abuzul în serviciu: Nu mă pricep eu la asta, sunt specialişti

Dragnea, despre pragul valoric la abuzul în serviciu: Nu mă pricep eu la asta, sunt specialişti

„Ce să fac, să contest decizia Curţii Constituţionale? Nu înţeleg întrebarea. Un prag anume? Habar n-am. Aia ţine chiar numai de specialitate. Ideea de prag, care a fost întărită după decizia de ieri (a CCR, n.r.), este o idee care nu mai poate fi neluată în seamă. Cât va fi pragul, că va fi un leu, că va fi 5 lei, că va fi 100 de lei, nu mă pricep eu la asta, aici cei care sunt de specialitate cred că trebuie să spună lucrul ăsta”, a răspuns Dragnea.

Întrebat care va fi poziţia PSD după decizia CCR privind abuzul în serviciu, Dragnea a răspuns: „Ne uităm cu atenţie la ceea ce spune ministrul Justiţiei. Studiem cu foarte mare atenţie fiecare comunicat de la ministerul Justiţiei şi aşteptăm să vedem care sunt propunerile, pentru că ne-a anunţat că intenţionează să facă ceva”.

El a arătat că a înţeles din comunicatul dat de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că va veni un proiect de lege în Parlament privind acest prag valoric.

Întrebat dacă exclude varianta unei ordonanţe, Dragnea a răspuns: „Cred că da. Nu sunt acte normative care să poată să fie adoptate prin ordonanţă. Vorbim de legile justiţiei în ansamblu, totuşi trebuie o dezbatere serioasă”.

CCR a respins, marţi, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu, ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, în dosarul în care acesta este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.

Curtea a reiterat considerentele Deciziei nr.405 din 15 iunie 2016, prin care a subliniat că revine Parlamentului sarcina de a reglementa valoarea pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de "abuz în serviciu".

CCR menţionează că nu are competenţa de a complini acest viciu normativ, întrucât şi-ar depăşi atribuţiile legale, acţionând în sfera de competenţă a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligaţia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.

Bombonica Prodana, fosta soţie a lui Liviu Dragnea, a invocat, la un termen din luna martie, o excepţie de neconstituţionalitate privind lipsa unei limite a prejudiciului pentru abuzul în serviciu.

Avocatul acesteia a precizat, în sala de judecată, că se impune trimiterea excepţiei spre CCR pentru că, în cazul Bombonica Prodana, prejudiciul este sub 50.000 euro, respectiv 108.000 lei, şi nu ar intra sub incidenţa penală.

Cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a fost susţinută de către toţi avocaţii din cauză, inclusiv cel care îl reprezintă pe Liviu Dragnea.

OUG 13 prevedea că abuzul în serviciu va fi pedepsit numai dacă prejudiciul este peste 200.000 lei.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici