Liviu Dragnea: Propunerea de premier - care să poată fi acceptată - va fi făcută prima dată la consultări/ Iohannis ar fi fost firesc să mă sune. Cioloş m-a sunat de mai multe ori

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi seara că propunerea de premier PSD-ALDE va fi făcută prima dată la consultările de la Palatul Cotroceni şi va fi una ''care să poată fi acceptată''.

7061 afișări
Imaginea articolului Liviu Dragnea: Propunerea de premier - care să poată fi acceptată - va fi făcută prima dată la consultări/ Iohannis ar fi fost firesc să mă sune. Cioloş m-a sunat de mai multe ori

Liviu Dragnea: Propunerea de premier - care să poată fi acceptată - va fi făcută prima dată la consultări/ Alianţa de guvernare este PSD şi ALDE (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

''Despre propunerea pe care PSD o va face preşedintelui Klaus Iohannis, la consultări, nu voi face această propunere având în vedere un avantaj pentru mine, pentru preşedintele Klaus Iohannis sau pentru PSD. O voi face în avantajul acestei ţări. Va fi făcută doar la consultări prima dată această propunere'', a spus Dragnea.

El a arătat că toţi cei care au pierdut aceste alegeri, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, au ''posibilitatea'' ca în această săptămână să se obişnuiască cu această idee şi să înţeleagă că, dincolo de supărări, frustrări şi amăgiri, a fost ''un vot care trebuie respectat, altfel ieşim din democraţie''.

Solicitat să comenteze posibilitatea ca şeful statului să refuze propunerea PSD de premier, Dragnea a răspuns: ''Plec de la prezumţia de bună credinţă. Sunt om responsabil, nu am de gând să promovez un conflict inutil''.

Dragnea a insistat că are în vedere o propunere care ''din punct de vedere matematic şi politic nu poate fi refuzată''.

''Eu sper că nu o va refuza. Nu va avea niciun motiv constituţional să refuze această propunere'', a subliniat el.

Deşi a precizat că această propuenre de premier va fi prezentată, pentru prima dată, la consultările de la Cotroceni, Dragnea a menţionat că, într-un mod ''inteligent'', va fi îndeplinită şi procedura statutară de validare prealabilă în Comitetul Executiv Naţional. Preşedintele PSD a adăugat că înainte de a merge la consultări la Cotroceni va avea o discuţie pe tema propunerii de premier cu liderii ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin.

Candidatul pentru funcţia de premier va fi membru PSD, cu carnet de membru, a reiterat Dragnea.

Dragnea: PSD nu merge singur în Guvern, alianţa de guvernare este PSD şi ALDE

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi seara că PSD nu merge singur în Guvern, alianţa de guvernare fiind constituită împreună cu ALDE, partid cu care a avut o primă întâlnire joi.

PSD a câştigat fără echivoc şi fără dubiu aceste alegeri, a spus Dragnea, adăugând că românii nu au votat nici un guvern tehnocrat, nici unul liberal.

''Cei care vor să ignore votul din 11 decembrie nu numai că greşesc, dar încalcă voinţa cetăţenilor care au votat duminică şi nu în acest fel vor reuşi ei să îşi recapete încrederea sau credibilitatea'', a subliniat el.

Alianţa de guvernare este PSD plus ALDE, PSD nu merge singur în Guvern, a adăugat Dragnea.

El a precizat că a avut joi o primă întâlnire cu liderii ALDE, discuţiile urmând a continua.

Dragnea aştepta să fie sunat de Iohannis după alegeri: După ce l-a propus pe Cioloş, m-a sunat

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că se aştepta ca după alegeri să fi fost sunat, în calitatea de lider al partidului care a câştigat alegerile, de şeful statului, Klaus Iohannis, pentru a purta o discuţie.

''Nu (m-a sunat, n.red.). Aş fi vrut. Ar fi fost firesc să mă sune, aşa cum m-a sunat şi după ce l-a propus pe domnul Dacian Cioloş. Şi atunci eram condamnat. M-aş fi aşteptat să mă sune, aş fi aşteptat să îl sune pe liderul partidului care a câştigat alegerile pentru a purta o discuţie a doua zi, o discuţie sănătoasă pentru ţară. Aşa se face. Indiferent ce decizie urma să ia ulterior, aşa trebuia să facă'', a spus Dragnea.

El a criticat consultările desfăşurate miercuri spunând că ''n-au dus la niciun rezultat''.

''Nu am refuzat şi nu voi refuza niciodată participarea la consultări dacă se încadrează în prevederile constituţionale'', a insistat social-democratul.

El a spus însă că ''PSD îşi reafirmă deschiderea de a colabora şi dialoga cu domnul preşedinte'' în toate aspectele ce priveste stabilitatea şi securitatea ţării şi ''în procesul de instalare a unei guvernări stabile''.

Atitudinea necooperantă a PSD cu preşedintele României este nesănătoasă, le-a transmis miercuri seara social-democraţilor şeful statului, Klaus Iohannis. El a remarcat - după consultările cu PNL, USR, UDMR, PMP şi minorităţi - că PSD şi ALDE ''nu au binevoit să vină''. ''PSD-ului îi spun că această atitudine necooperantă cu preşedintele României este nesănătoasă'', a subliniat Iohannis.

Mesajul său a fost că nu va forţa nominalizarea unui premier care să nu fie discutat şi negociat cu o coaliţie.

Dragnea: Cioloş m-a sunat de mai multe ori; l-am invitat la sediul PSD şi nu a vrut să vină

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, joi, că duminică seara şi luni a primit mai multe apeluri de la premierul Dacian Cioloş căruia „în final” i-a răspuns şi că, atunci când acesta i-a spus că vrea să aibă o întâlnire, l-a invitat la sediul PSD, dar a primit un refuz, deşi iniţial acceptase.

„Vreau cu toată seriozitatea şi cu toată corectitudinea să vorbesc şi despre filmul acestei discuţii. Duminică seara şi în timpul zilei de luni am primit mai multe apeluri de la domnul Dacian Cioloş. În final, am răspuns şi mi-a spus că doreşte să avem o întâlnire referitoare la anumite intenţii pe care le are Guvernul, respectiv în adoptarea unor acte normative şi că ţinând cont de rezultatul alegerilor, i s-a părut firesc să poarte o discuţie cu partidul care a câştigat alegerile”, a spus Dragnea.

El a arătat că, fiind şi anunţată în presă deja această întâlnire, înainte de a vorbi la telefon, în mod cinstit corect” l-a invitat pe Cioloş la sediul PSD, aşa cum a venit şi prima dată când a cerut votul pentru învestitură.

„Domnul prim-minstru Dacian Cioloş a refuzat, iniţial a zis <da>, ulterior a refuzat să vină la sediul PSD. Mă rog, este un detaliu, dar am zis că vreau să fiu foarte cinstit şi corect în aceste explicaţii. Am convenit ca a doua zi la ora 11.00 să purtăm această discuţie la telefon, nedorind să vină la sediul PSD, lucru care s-a şi întâmplat”, a spus Dragnea.

Premierul Dacian Cioloş a avut marţi dimineaţă o convorbire telefonică cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, care a afirmat că şeful Executivului va proroga aceste termene, "pentru că principiile acestui guvern - predictibilitateşi responsabilitate - rămân valabile până la finalul mandatului". Ulterior, Guvernul a revenit şi a precizat că premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal şi se aşteaptă ca PSD să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie.

Totodată, candidatul PNL la Senat în Bucureşti Florin Cîţu a scris pe Facebook că a fost sunat de premierul Dacian Cioloş care l-a rugat să transmită că analizează cererea PSD de amânare a măsurilor liberale din Codul fiscal şi că Liviu Dragnea este cel care l-a sunat pe Cioloş, nu invers.

Dragnea: Guvernul PSD-ALDE va fi monitorizat de o „echipă de specialişti”, membri PSD

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a precizat, joi, că viitorul Executiv PSD-ALDE va fi monitorizat permanent de o „echipă de specialişti”, membri PSD, care va putea face inclusiv propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii guvernamentale.

„În ceea ce priveşte monitorizarea activităţii guvernamentale – programul de guvernare a fost votat politic şi prezentat de PSD. Guvernul va fi monitorizat permanent de un grup specialişti, l-am stabilit deja la nivelul partidului, care va urmări realizarea angajamentelor la termenele şi condiţiile prevăzute în programul de guvernare”, a spus Dragnea.

El a arătat că această „echipă de monitorizare” va face lunar rapoarte de eficienţă privind actul de guvernare, cu propuneri de îmbunătăţire a activităţii Executivului.

Întrebat dacă această comisie va fi la PSD şi care va fi responsabilitatea Guvernului în acest caz, Dragnea a răspuns: „Dar unde să fie? Oamenii au pus ştampila pe PSD. Responsabilitatea e a preşedintelui partidului şi a partidului. Decizia executivă va fi la Guvern, din punct de vedere politic”, a spus Dragnea, care a admis că specialiştii din cadrul comisiei vor fi membri PSD.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici