Video Liviu Dragnea: Susţin fără rezerve desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că ”susţine fără rezerve” desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, afirmând că ”sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”.

280 afișări

”Eu susţin fără rezerve şi apelul public, pentru că mai mult decât un apel public doamna prim-ministru nu poate face, SRI nefiind în subordinea Guvernului. Susţin apelul public, l-am făcut şi eu anul trecut. Am înţeles că Ministerul Justiţiei va solicita în mod oficial Ministerului Public desecretizarea acestor protocoale, mai ales în condiţiile în care au fost câteva audieri la Comisia SRI. Am aflat tot public că domnul Claudiu Manda s-a exprimat că va cere, comisia SRI va solicita SRI să desecretizeze aceste protocoale”, a declarat Liviu Dragnea.

El a spus că a discutat, luni, cu premierul Viorica Dăncilă subiectul protocoalelor încheiate de SRI.

”S-a tot vorbit despre faptul că aceste protocoale au fost făcute în baza unor decizii CSAT. Am văzut cu toţii comunicatul de la CSAT, care este corect. CSAT-ul nu a aprobat niciodată astfel de protocoale nici nu a cerut printr-o decizie să se facă astfel de protocoale. Nicio interpretare a unor decizii CSAT nu poate ţine loc de lege sau de Constituţie. Noi, eu personal nu văd niciun motiv ca aceste protocoale să nu fie făcute publice, pentru că sunt din ce în ce mai multe voci care spun că acestea au fost făcute fără o bază legală”, a adăugat Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă ”probabil” vor discuta subiectul marţi, ei participând la şedinţa CSAT.

Preşedinţia a transmis vineri că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem sau a preşedintelui. Sursa citată precizează că, în ceea ce priveşte declasificarea, aceasta se face prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului.

Ulterior, premierul Viorică Dăncilă a anunţat că solicită desecretizarea protocoalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului, având în vedere interesul public, precum şi poziţia oficială exprimată de Administraţia Prezidenţială.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici