Ludovic Orban, despre cum trăim în starea de alertă. Toate informaţiile aici

Prim-ministrul Ludovic Orban a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu ora 20:00, la sediul MAI.

11177 afișări
Imaginea articolului Ludovic Orban, despre cum trăim în starea de alertă. Toate informaţiile aici

LIVE Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, convocat de premier la sediul MAI

Principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban, la începutul întrunirii:

„Am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă, începând de mâine, de la ora  24.00 sau 00.00. La ora 24.00 încetează starea de urgenţă, în baza prevederilor legale. Decizia pe care am luat-o este aceea de a declara starea de alertă, pentru a permite autorităţilor să ia în continuare toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români.

Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă, de amploare şi intentitate deosebită, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia, şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante.

Aceasta este definirea din lege a stării de alertă. Cred că este pentru prima oară în istorie, în care se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne comportăm responsabil, odată cu instituirea stării de alertă, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă, astfel încât să ne atingem obiectivul de limitare a răspândirii virusului şi de asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o aşteptăm.

Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm în seara asta toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a intstitui restricţii necesare, pentru a permite autorităţilor să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului.

Se vede că în ultima săptămână a existat o tendinţă de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendinţă constantă de reducere a numărului de cazuri active şi au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive prin analizele care au fost făcute. 

Am ajuns la acest rezultat cu un efort enorm, atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor români.Vreau să le mulţumesc cetăţenilor români pentru modul exemplar în care au reacţionat, pentru responsabilitatea de care au dat dovadă pe perioada celor 60 de zile cât a funcţionat starea de urgenţă, pentru respectul pe care l-au arătat faţă de semenii lor prin aplicarea măsurilor şi regulilor pe care le-am instituit în starea de urgenţă.

Condiţia indispensabilă a menţinerii acestui trend pozitiv şi pe perioada stării de alertă rezidă în menţinerea acesteai atitudini corecte, acestei atitudini responsabile din partea concetăţenilor noştri. Noi, autorităţile, avem obligaţia de a pune în practică toate măsurile, în mod eficient, de a lua toate măsurile pentru a permite reducerea la maxim a riscului de răspândire a virusului, dar rezultatul în perioada care va urma, depinde în cel mai înalt grad de măsura în care românii îşi vor menţine atitudinea corectă, pe care au avut-o pe toată această perioadă.

De ce spun lucrul ăsta? Odată cu instituirea stării de alertă şi cu deciziile aferente pe care le vom lua în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, se vor ridica o serie de restricţii. Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor. De asemenea, deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetăţenior români o reluare a activităţii, în condiţii aproape normale. De asemenea, vor fi deschise spaţiile comerciale, cele care au ieşire din afară şi spaţiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi. Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, se va relua activitatea cabinetelor stomatologice, se va relua activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice fel de restricţie în materie de internări.

Se vor relua o serie de activităţi, inclusiv activităţi sportive, individuale, de asemenea, se vor relua activităţile în cantonamente pentru echipele naţionale. De asemenea, va exista reluarea unor activităţi sportive în nişte condiţii foarte strict reglementate.

Numărul de interacţiuni sociale: Ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi. Acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor. În comportamentul pe care-l vor avea în mijloacele de transport în comun, în spaţiile comerciale, în toate activităţile pentru care se vor ridica restricţiilor. Este clar că riscul de infectare creşte odată cu ridicarea restricţiilor, iar limitarea riscului de infectare nu poate fi determinată decât de un comportament corect al cetăţenilor români în perioada care va urma.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici