Lungu, de 8 ani primar la Suceava, promite 5000 de locuri de muncă; opoziţia îl acuză de furt

Municipiul Suceava este condus, de opt ani, de primarul Ion Lungu, care şi-a câştigat primul mandat candidând pentru PNL, iar cel de-al doilea din postura de candidat PDL. El promite că dacă va fi reales va crea 5.000 de locuri de muncă, dar opoziţia îl acuză că a sifonat bani publici.

1368 afișări
Imaginea articolului Lungu, de 8 ani primar la Suceava, promite 5000 de locuri de muncă; opoziţia îl acuză de furt

Lungu, de 8 ani primar la Suceava, promite 5000 de locuri de muncă; opoziţia îl acuză de furt (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

Municipiul Suceava se întinde pe 5.210 hectare şi, conform datelor Serviciului de evidenţă a persoanei, are 105.000 de locuitori.

- Ion Lungu, primar de două mandate, trecut de la PNL la PDL

Primarul Sucevei, Ion Lungu, are 51 de ani şi este economist specializat în management, marketing si administrarea afacerilor şi a absolvit şi un masterat în administraţia publică din ţările UE. El a fost director al combinatului de celuloză şi hârtie Ambro SA Suceava din 1995 până în 2001 şi consilier local PNL în mandatul 2000-2004.

În 2004, Ion Lungu, atunci membru PNL, a câştigat alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Suceava, învingându-l în al doilea tur de scrutin pe fostul primar PSD Marian Ionescu. De altfel, Lungu a fost preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Suceava după ce liderul liberal sucevean Gheorghe Flutur a părăsit PNL pentru a înfiinţa PLD şi apoi PDL.

Ion Lungu provine dintr-o familie cu tradiţii liberale, având un unchi, Dumitru Lungu, care a fost primar liberal în Salcea, limitrofă Sucevei, între 1920 şi 1939, acum primar al acestui oraş fiind fratele primarului Sucevei, Ilie Lungu, ales în 2004, când a candidat din partea PNL.

Deşi la sfârşitul anului 2007, tatăl lui Ion Lungu, Ştefan Lungu, declara că nu va permite fiilor lui să părăsească PNL pentru că familia a suferit mult pentru idealurile liberale, Ion Lungu a făcut în martie 2008 o mişcare surpriză şi şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat de primar din partea PDL. La fel a făcut şi fratele său, primarul din Salcea, Ilie Lungu, care a candidat şi a câştigat un nou mandat din partea PDL.

Lungu a explicat la acea vreme că se alătură echipei lui Gheorghe Flutur, care a candidat şi a câştigat alegerile pentru funcţia de preşedinte al CJ Suceava. Ion Lungu este acum preşedinte al organizaţiei municipale Suceava a PDL.

- Averea primarului Lungu - un apartament şi aproape 30.000 de metri pătraţi de teren

Când a fost ales primar în 2004, Ion Lungu deţinea, împreună cu soţia sa, un apartament în oraşul Suceava, o casă în oraşul Salcea şi trei parcele de teren, tot în Salcea, totalizând 17.640 de metri pătraţi de teren. În 2007, familia Lungu primeşte ca moştenire încă un teren, cu o suprafaţă de 4.353 de metri pătraţi, în Salcea.

În 2009, familia Lungu a mai achiziţionat în Salcea o parcelă de 7.200 de metri pătraţi de teren. Potrivit declaraţiilor de avere, din vânzarea de produse agricole familia Lungu a câştigat 2.000 de lei în 2008, 3.000 de lei în 2009 şi 5.000 de lei în 2010. În 2010, familia Lungu a donat celor doi copii, în părţi egale, casa şi terenurile deţinute în oraşul Salcea. Totodată, Ion Lungu avea un credit angajat în 2006 de 31.900 de lei, cu scadenţă în 2011, pe care în 2010 l-a majorat la 95.000 de lei, cu scadenţă în noiembrie 2012. El deţine un autoturism Skoda Octavia cumpărat în anul 2000 şi un autoturism Citroen achiziţionat în 2009.

- Veniturile totale ale municipiului Suceava au crescut constant în ultimii patru ani deşi încasările din cotele din impozitul pe venit şi din sumele defalcate din TVA au scăzut

În ultimii patru ani, veniturile totale ale municipiului au crescut de la aproape 200 de milioane de lei în 2008 la 230 de milioane de lei în 2011, iar încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 50 la sută în ultimii patru ani, deşi nivelul impozitării nu a fost modificat. În anii 2010 şi 2011, încasările din cotele pe impozitul pe venit şi cele din sume defalcate de TVA au fost mai mici faţă de anii anteriori.

Din bugetul local, în fiecare an, aproximativ o treime din fonduri au fost direcţionate spre unităţile de învăţământ pentru cheltuieli curente, reabilitare şi dotare, o treime au fost fonduri pentru cofinanţarea de proiecte cu finanţare europeană, investiţii în refacerea infrastructurii de utilităţi şi stradale, iar o treime pentru funcţionarea aparatului propriu şi a unităţilor din subordine.

- Primarul Sucevei se mândreşte cu proiectele de dezvoltare urbană finanţate din fonduri ale Uniunii Europene

Primarul Ion Lungu şi-a lansat candidatura pentru un nou mandat la sfârşitul lunii martie şi a arătat că în ultimii ani a iniţiat şi a derulat multe proiecte, în special cu finanţare europeană, iar oraşul se afla în plină dezvoltare.

Astfel, el a arătat că a fost finalizat proiectul ISPA în valoare de 50 de milioane de euro, pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi staţia de epurare a apei şi se lucrează la extinderea reţelelor printr-un proiect prin POS Mediu, cu finanţare de 35 milioane de euro. Totodată, a fost consolidat podul rutier şi cel tehnologic de peste râul Suceava şi au continuat lucrările de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, dar a fost modernizat şi iluminatul public printr-un proiect european.

În prezent se află în stadiul de finalizare lucrările la cele două parcaje subterane din centrul Sucevei, dar în acelaşi timp se reabilitează şi zeci de străzi, 14 dintre ele cu fonduri europene, iar în curând va fi inaugurat Centrul Tradiţiilor Populare, dar şi Centrul Cultural Bucovina.

Lungu susţine că Suceava este singurul oraş din ţară unde a fost înfiinţat un cartier nou destinat familiilor de tineri, unde municipalitatea a realizat lucrările de infrastructură şi de utilităţi.

Primarul Ion Lungu susţine că a reuşit să constituie zona metropolitană, care cuprinde municipiul Suceava, oraşul Salcea şi mai multe comune din vecinătate, aceasta fiind premisa pentru dezvoltarea viitoare, consolidată, a întregii zone.

Un alt proiect iniţiat de Lungu vizează introducerea transportului public electric, municipiul fiind singurul din România, partener cu oraşe din Europa într-un proiect pilot care va fi finanţat de Comisia Europeană. Proiectul a fost depus de cele zece oraşe partenere la Comisia Europeană şi urmează să fie finanţat începând cu exerciţiul bugetar viitor în baza Strategiei 2020 a Uniunii Europene privind schimbările climatice şi energia. În paralel, municipalitatea suceveană se află în procedura de achiziţie a două autoturisme electrice care să fie folosite de angajaţii Primăriei, iar în parcajele publice subterane din oraş vor fi instalate echipamente de încărcare a acumulatoarelor unor astfel de autoturisme.

Ion Lungu a anunţat că principalul lui proiect în viitorul mandat vizează crearea a cel puţin cinci mii de noi locuri de muncă în municipiu, în principal prin promovarea de parteneriate public-privat.

Întrebat câte locuri de muncă a înfiinţat în actualul mandat, Lungu a spus că a creat aproximativ 4.000 de locuri de muncă, în cele patru mall-uri construite în municipiu în ultimii ani. El susţine că situaţia i se datorează în condiţiile în care "administraţia a fost prietenoasă cu investitorii". Ion Lungu mai afirmă şi că prin investiţiile făcute de municipalitate în modernizarea bazarului, care cuprinde 1.200 de standuri cu diverse produse, au fost menţinute câteva mii de locuri de muncă, fiind vorba despre foşti angajaţi ai unor fabrici închise.

- Primarul Sucevei - contestat de opoziţie în special pentru risipa banului public prin lucrări supraevaluate

Actualul primar a fost acuzat de opoziţie că nu este un bun gospodar şi că a risipit banul public prin lucrările de refacere a trotuarelor cu pavele la preţuri mari, prin modul în care se asfaltează drumurile şi prin încheierea unui contract "păgubos" cu firma Rosal, pentru salubrizarea oraşului. El a fost acuzat şi că a preferat un investitor privat care să construiască o nouă centrală termică, în timp ce actuala societate de termoficare a fost falimentată.

Astfel, PSD Suceava îl acuză pe actualul primar PDL Ion Lungu că a îndatorat municipiul Suceava pentru următorii 37 de ani şi că acesta a eşuat în acţiunea de emitere de obligaţiuni de 50 de milioane de lei, din care urmau să fie achitate lucrări publice şi că acţiunea s-a transformat în angajarea unui credit.

Totodată, primarul este acuzat că preţul salubrităţii în municipiul Suceava s-a triplat în ultimii ani, iar firma Rosal, care are contract de salubrizare a municipiului, este plătită cu 74,5 % din valoarea taxei de salubrizare indiferent de lucrările pe care le prestează.

Totodată, social-democraţii susţin că în mandatul lui Ion Lungu la Suceava a fost înfiinţată subantrepriza ca formă de "sifonare" a banului public, exemplificând cu un proiect cu fonduri europene de reabilitare a infrastructurii rutiere din municipiu, unde lucrările sunt executate de o firmă care nu a participat la licitaţie şi nici nu a mai turnat un metru de asfalt până la această lucrare.

Consilierii locali USL suceveni au cerut comisie de anchetă care să stabilească motivele pentru care societatea de termoficare a municipalităţii, Termica SA, a fost adusă în pragul falimentului, în condiţiile în care s-a luat decizia de a se construi o nouă centrală termică a oraşului, iar o firmă privată devine producătorul de agent termic al municipiului.

Opoziţia consideră că scopul falimentării Termica este transferul unei afaceri din sistemul public în mâini private şi că s-au făcut artificii "gen FNI" între Primărie şi Termica prin compensări cu terenuri sau reducerea capitalului social al societăţii de termoficare.

În campania electorală din 2008, PSD a acuzat că firma fratelui geamăn al primarului Sucevei, Ion Lungu, a făcut lucrări la şcolile din municipiu şi că s-a ajuns ca primarul să controleze calitatea lucrărilor firmei fratelui său şi a acuzat existenţa unui "patrulater portocaliu" format din primarul Ion Lungu, directorul economic al Primăriei, soţul acesteia, care este şeful investiţiilor în ISJ Suceava, şi fratele geamăn al primarului, Constantin Lungu. Totodată, Lungu a fost criticat pentru risipa de bani odată cu achiziţionarea a 30 de autobuze Iveco, care costă cu o sută de mii de euro mai mult decât în oferta prezentată consilierilor chiar de către primar. Ion Lungu a mai fost acuzat că a risipit banii municipalităţii prin mai multe investiţii supraevaluate.

În urma acuzaţiilor lansate atunci de consilierul local PSD Ovidiu Donţu, primarul Ion Lungu a depus plângere penală pentru calomnie, dar Parchetul a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz.

-Contracandidaţii

Principalul contracandidat al lui Ion Lungu la alegerile din 10 iunie 2012 este preşedintele organizaţiei judeţene PNL Suceava, Ştefan Alexandru Băişanu, care este susţinut de USL pentru funcţia de primari al Sucevei.

Liderul PNL Suceava, care are 44 de ani, a mai candidat la funcţia de primar al Sucevei în anul 2004, din partea PUR, obţinând atunci aproape 12 la sută din voturi. Băişanu a fost, în perioada 2005-2008, subprefect al judeţului Suceava şi apoi prefect al judeţului, funcţie la care a renunţat şi a candidat, fără succes, la alegerile parlamentare din 2008, din partea PNL, într-un colegiu electoral din municipiul Suceava. El este conferenţiar universitar la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, fiind doctor în epistemologie. Băişanu este în acelaşi timp student al Facultăţii de Teologie din Constanţa.

Un alt candidat la funcţia de primar al municipiului Suceava este Adrian Macovei, membru UNPR. El are 37 de ani şi este directorul unei firme private.

Totodată, din partea PRM candidează la funcţia de primar fostul senator PNŢCD de Suceava în perioada 1996-2000 Petru Juravlea.

- Sucevenii au aşteptări diferite de la noua administraţie care va fi aleasă în 10 iunie

Mihai P., în vârstă de 37 de ani, întreprinzător, susţine că de la noua administraţie locală îşi doreşte un dialog autentic şi un răspuns al autorităţilor la solicitările pe care locuitorii le fac: "Acum administraţia ne minte şi ne manipulează. De la noua administraţie vreau dialog autentic, vreau răspuns la solicitările făcute, vreau linişte pe stradă pe timpul nopţii şi curăţenie în oraş".

Adina C., în vârstă 43 ani, angajat la o firmă privată, spune că nu înţelege de ce în municipiul Suceava nu se fac investiţii în societăţi de producţie.

"Sunt doar magazine noi, dar nu văd niciun viitor într-un oraş în care nu se construiesc fabrici care să producă ceva", a spus femeia, care speră că noua conducere a Primăriei Suceava va încuraja crearea de locuri de muncă şi că va amenaja şi locuri de agrement, considerând că sucevenii pot să se bucure de natură doar dacă merg în zona de munte.

Un alt sucevean, Cristian T., în vârstă de 52 de ani, inginer, se declară nemulţumit de traficul din oraş şi de haosul făcut cu lucrările de înlocuire a reţelelor de apă şi canalizare. El nu crede că se va schimba ceva în bine: "Nu văd să se schimbe ceva în bine. Lucrările sunt de proastă calitate, sunt făcute de neprofesionişti, de muncitori necalificaţi care au experienţa săpatului doar la câmp. Nu cred că merg la vot pentru că nu văd un candidat care să mă convingă”.

Marcel M., de 46 de ani, maistru, spune că "s-a mai mişcat ceva în oraş" şi că rezultatele se vor vedea peste doi sau trei ani, când se vor încheia şi lucrările de modernizare în oraş.

(Material realizat de Tiberiu Bujdei, tiberiu.bujdei@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici