MApN cere aprobarea Parlamentului pentru contracte de înzestrare de peste 9 miliarde euro

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, Parlamentului un memorandum în care solicită aprobarea iniţierii procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare al căror cost total estimat depăşeşte suma de 9 miliarde de euro, potrivit unor surse parlamentare.

1913 afișări
Imaginea articolului MApN cere aprobarea Parlamentului pentru contracte de înzestrare de peste 9 miliarde euro

MApN cere aprobarea Parlamentului pentru contracte de înzestrare de peste 9 miliarde euro

Memorandumul transmis la Parlament conţine lista programelor de înzestrare pentru perioada 2017-2020, pentru a căror atribuire se cere aprobarea, precum şi costurile aferente fiecăruia, au arătat sursele citate.

Printre aceste programe se numără, potrivit aceloraşi surse, şi achiziţionarea a 4 corvete multifuncţionale, al căror cost estimat depăşeşte suma de 1,5 miliarde euro.

Acest memorandum a fost discutat în şedinţa Birourilor permanente reunite de marţi, care l-au transmis comisiilor de Apărare, au mai arătat sursele citate.

Memorandumul privind solicitarea MApN către Parlamentul României privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare a fost aprobat în şedinţa de Guvern din 30 martie.

MApN are obligaţia de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurii de atribuire, în cazul în care valoarea estimată a contractului, fără TVA, este egală sau mai mare decât echivalentul în lei a 100 de milioane de Euro.

Gabriel Leş: Comisiile de Apărare au avizat toate scrisorile privind procedurile de achiziţii pe înzestrare

Comisiile reunite de Apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat toate cele opt scrisori transmise Parlamentului privind procedurile de achiziţii pe înzestrare, a declarat, marţi, ministrul Apărării, Gabriel Leş, el exprimându-şi speranţa ca acestea să şi fie demarate în acest an.

„Am primit avizul pentru toate cele opt scrisori pe care le-am trimis. Vom porni procedurile pentru achiziţii şi în cursul acestui an sperăm să semnăm cât mai multe dintre cele opt”, a spus Leş, după audierea sa în cadrul Comisiilor reunite de Apărare din Camera Deputaţilor şi Senat.

El a precizat că printre programele de achiziţii care ar urma să fie demarate se numără sistemul de apărare antiaeriană, sistemul de lansare rachete, transportorul 8x8 şi cel 4x4, capabilităţile C4 ISR, modernizarea maşinii de luptă a infanteriei şi corvetele multifuncţionale.

"Sunt cele opt programe, dorinţa noastră este să le semnăm anul acesta. Bineînţeles că procedura este una destul de lungă", a spus Leş.

El a evitat să precizeze dacă suma estimată pentru toate programele de achiziţii pe care ministerul Apărării Naţionale intenţionează să le demareze s-ar ridica la valoarea de 9 miliarde de euro.

„Nu cred că e chiar 9 miliarde de euro, discutăm de cei 2% din buget, dar categoric că programele pe care le avem pe înzestrare depăşesc o sumă foarte mare. Nu am calculat suma, nu ştiu cine a calculat-o. E foarte mare pentru că tehnica militară costă”, a spus Leş.

Ministrul Gabriel Leş a fost audiat, marţi, de către comisiile parlamentare reunite de specialitate, ca urmare a transmiterii unui memorandum Parlamentului prin care a solicitat obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare a Armatei.

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, marţi, Parlamentului un memorandum în care solicită aprobarea iniţierii procedurilor de atribuire a contractelor aferente unor programe de înzestrare al căror cost total estimat depăşeşte suma de 9 miliarde de euro, potrivit unor surse parlamentare.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici