Merz, alături de Nicușor Dan: Suntem parteneri. Relațiile noastre economice sunt o poveste de succes

Publicat: 18 07. 2025, 17:28

Declară vineri cancelarul Republicii Federale Germania, Friedrich Merz, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele României, Nicușor Dan.

„Am purtat astăzi o discuție foarte bună, bazată pe încredere. Ne-am cunoscut cu câteva săptămâni în urmă la Bruxelles, la Consiliul European. Relația dintre țările noastre este una excelentă și vom colabora pentru că ea să devină și mai bună în viitorul apropiat. Această colaborare între noi și între guvernele noastre a început deja într-o manieră foarte concretă. Ministrii noștri de Externe tocmai au semnat un plan de acțiune care va intra în faza de implementare, care va uni și mai puternic țările noastre atât din punct de vedere al politicilor de securitate, al politicilor economice, dar și în plan uman”, spune cancelarul.

El adaugă că „am stabilit la nivelul planului de acțiune că vom extinde și consolida colaborarea noastră în plan de politică de înarmare” și că „ne vom coordona și în ceea ce privește consolidarea schimburilor cu privire la promovarea investiților”. „Vom continua să investim în colaborarea noastră în domeniile de educație, cultură și organe media”, spune el.

„În afara acestor contracte la nivel de guvern, minorității germane din România și comunității române din ce în ce mai numeroase din Germania le revine rolul de important de a construi punct de legătură între țările și societățile noastre și doresc să îmi exprim aprecierea mea astăzi aici pentru aportul acestora”, mai declară Merz.

Cancelarul german subliniază că „relațiile noastre economice sunt o poveste de succes”.

„Volumul comercial bilateral a atins anul trecut un record de peste 42 de miliarde de euro. Suntem de acord că se poate și mai mult și dorim să realizăm acest potențial. Germania este un investitor important în România, am ales în sectorul energetic și industrial. Întrevedem multe oportunități. Astfel întărim în același timp și securitatea aprovizionării în Europa, dar și competitivitatea europeană. În cadrul financiar european trebuie să avem în vedere aceste considerente”, mai spune el.

Merz precizează că „atunci când discutăm despre noul cadrul financiar multianual propus tocmai de Comisia Europeană, Europa se confruntă cu provocări istorice. Vom reuși să le depășim doar printr-o prioritizare clară și nu prin sume alocate din ce în ce mai mari. Prin urmare, nu vom putea accepta propunerea Comisiei referitoare la volumul bugetului, pe care o considerăm mult mai mare, însă sprijinim abordarea reformatoare a Comisiei și orientarea bugetului către noi priorități pentru că acest curs este corect pentru a întări Europa în viitor”.

„Va începe acum un proces îndelungat de negociere în cadrul cărora Guvernul Federal și și eu personal mă voi implica în mod constructiv și proactiv. România și Germania sunt parteneri strânși și din punct de vedere al politicilor de securitate. Pentru Alianța Transatlantică, domnule președinte, țara dumneavoastră joacă un rol important grație poziției sale importante pe flancul estic. Din acest motiv, intenționăm să ne unim forțele și mai puternic în domeniul industriei armamentului”, spune el.

Merz adaugă că „împărtășim același punct de vedere referitor la modul în care evaluăm războiul de agresiune rus în Ucraina, prin care se încalcă dreptul internațional. Încercăm să sporim presiunile asupra Rusiei și să sprijinim Ucraina pentru a duce astfel într-o bună zi Moscova la masa negocierilor”.

„Ne coordonăm în ceea ce privește țara vecină Moldova. Suntem partenerii Platformei pentru Moldova, o platformă inițiată împreună iar în aceste luni decisive contribuim împreună pentru ca Moldova să nu fie destabilizată de Rusia. Conlucrăm strâns pentru ca Moldova să se apropie dincemai mult de Uniunea Europeană. Am discutat astăzi intens despre politica comercială. În negocierile cu Washington avem nevoie urgent de o înțelegere echilibrată pentru că altminteri riscăm probleme nu doar la nivel de schimb comercial, ci și pe piețele financiare, care pot produce prejudicii majore pe ambele părți ale Atlanticului”, mai spune el.

El declară că „înțelegem să finalizăm în toamna acestui an acordul UE-Mercosur”. „Și despre acest aspect, împărtășim același punct de vedere”, precizează cancelarul.