Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloş. Cine sunt oamenii din cabinetul lui Ponta, acum în funcţie la Palatul Victoria

Dintre cei 72 de secretari şi subsecretari de stat care se află în structurile de vârf ale ministerelor din guvernarea Cioloş, aproape jumătate se află în funcţie de pe vremea cabinetului Victor Ponta, deciziile lor de numire fiind semnate chiar de fostul premier.

1551 afișări
Imaginea articolului Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloş. Cine sunt oamenii din cabinetul lui Ponta, acum în funcţie la Palatul Victoria

Mini-guvernul PSD din umbra lui Cioloş. Cine sunt oamenii din cabinetul lui Ponta, acum în funcţie la Palatul Victoria (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Gândul, cel mai bun exemplu este Ministerul Apărării Naţionale (MApN), acolo unde toţi secretarii de stat din timpul guvernului PSD au rămas în funcţie şi după plecarea lui Victor Ponta. Cea mai veche pe scaunul de secretar de stat în MApN este Otilia Sava, responsabilă de relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii personalului din septembrie 2013. Mai târziu, în martie 2014, şi Valeriu Nicuţ a fost numit în funcţia de secretar de stat pentru politica de apărare şi planificare, şi tot Victor Ponta a semnat, pe final de mandat, decretul de numire a lui Gabriel Beniamin Leş ca secretar de stat pentru armanente spre sfârşitul lui 2015. Nici unul dintre aceşti trei funcţionari nu a fost revocat din funcţie de premierul tehnocrat Dacian Cioloş.

Un alt minister extrem de important care păstrează urme social-democrate este Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice. Toţi cei patru secretari de stat care alcătuiesc echipa ministrului Adrian Curaj au colaborat în trecut şi cu alţii miniştri de orientare politică de stânga, pentru că fiecare dintre ei îşi exercită funcţia încă dinainte de căderea guvernului Ponta.

Astfel, secretarul de stat cu cea mai multă vechime este Gigel Paraschiv, învestit pe acest post printr-un decret de numire semnat de fostul prim-ministru Victor Ponta, valabil din 16 mai 2012. Aproape un an mai târziu, în ianuarie 2013, a fost numit în funcţie şi András György Kiràly care, de asemenea, a fost păstrat în echipă de ministrul Curaj. Un alt secretar de stat rămas în conducerea Ministerului Educaţiei este Emil Florin Albota, care ocupă acest post din martie 2014. Şi Gabriel Liviu Ispas este un secretar de stat rămas dintr-un fost cabinet politic, atunci când Sorin Cîmpeanu a fost numit pentru o perioadă limitată prim-ministru interimar şi în acest timp foarte scurt a semnat decretul de învestire în funcţie.

Un alt minister foarte important şi destul de controversat în ultima vreme care a păstrat cea mai mare parte a fostei echipe social-democrate este Ministerul Sănătăţii. Alături de ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu, Sănătatea este condusă de patru secretari de stat şi un subsecretar. Dintre aceştia, trei au legătură direct cu PSD-ul sau au fost selectaţi şi numiţi chiar de Victor Ponta. Vorbim aici despre Dorel Săndesc, medic susţinut de PSD Timiş pentru a-i lua locul la Sănătate lui Raed Arafat începând cu martie 2014. Alte două numiri ale lui Victor Ponta sunt Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat din martie 2013, şi Răzvan Teohari Vulcănescu, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii din mai 2012.

Lista completă pe Gândul

 

 

 


 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici