Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, face apel la deputaţi să adopte până la vacanţa parlamentară modificările la legea contravenţiilor silvice

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, face apel la deputaţi să adopte până la vacanţa parlamentară modificările la legea contravenţiilor silvice, avertizând că în caz contrar există un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României.

390 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, face apel la deputaţi să adopte până la vacanţa parlamentară modificările la legea contravenţiilor silvice

Ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer, face apel la deputaţi să adopte până la vacanţa parlamentară modificările la legea contravenţiilor silvice (Imagine: Codrin Prisecaru/ Arhiva Mediafax Foto)

''Vă facem cunoscut faptul că, fără modificările prevăzute în acest proiect de lege, Gărzile Forestiere nu dispun de instrumentul eficient de acţiune în multe din cazurile în care trebuie să intervină în scopul protejării pădurilor. Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim sancţionatoriu mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor. Avem convingerea că procesul de eficientizare a activităţii Gărzilor, intensificat în ultimele luni, poate fi compromis dacă acest proiect de Lege (PL-x 162/2014) nu va fi adoptat înainte de vacanţa parlamentară''', se arată într-o scrisoare deschisă semnată de ministrul Mediului.

Ea subliniază că legea se află în Parlament de mai bine de un an.

''Cu siguranţă, prelungirea dezbaterilor cu toţi factorii interesaţi şi în comisiile din Parlament au fost binevenite, au adus modificări utile pentru asigurarea scopului pentru care proiectul a fost iniţiat, dar credem că a sosit timpul pentru decizie. În plus, modificările propuse prin proiectul de lege instituie sancţiuni proporţionale şi disuasive impuse de două regulamente europene, Regulamentul (UE) nr. 995/2010 Due Diligence prin care se reglementează principiul prudenţei la introducerea în piaţa comunitară de lemn şi produse din lemn şi respectiv Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 privind regimul de licenţe FLEGT în vederea asigurării trasabilităţii lemnului. Dacă instituirea acestor sancţiuni nu este aprobată, este ameninţată eficienţa celor două Regulamente europene şi, ca urmare, există un risc major de declanşare a unei proceduri de infringement împotriva României, acţiunile preliminare în acest sens fiind deja iniţiate din anul 2015'', mai explică ministrul Cristiana Paşca Palmer.

Ea cere finalizarea procedurii în cele două săptămâni care au mai rămas pînă la vacanţa parlamentară.

''În opinia noastră, aceasta presupune introducerea PL-x 162/2014 pe ordinea de zi a Comisiei Juridice în şedinţa de săptămâna viitoare, elaborarea raportului comun împreună cu Comisia pentru Agricultură şi votul în plenul Camerei Deputaţilor. Aprobarea acestui proiect de lege înainte de vacanţa parlamentară va arăta românilor că Parlamentul îşi asumă una dintre cele mai importante legi în prevenirea şi combaterea ilegalităţilor din sectorul silvic'', conchide Cristiana Palmer.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici