Video Sute de pădurari protestează în Capitală, fiind nemulţumiţi de situaţia pădurilor. "Solicităm primului ministru să demită pe ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor şi pe secretarul de stat pe păduri"

Peste 500 de pădurari din Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP) protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, fiind nemulţumiţi de situaţia actuală a pădurilor.

2534 afișări

este 500 de pădurari, din Federaţia pentru Apărarea Pădurilor (FAP), au venit din toate colţurile României, şi protestează miercuri, în Piaţa Victoriei din Bucureşti în intervalul 11-14.

Aceştia au venit cu pancarte şi bannere pe care scrie: " Salariu pădurar, 1.400 de lei (300 de euro)", " 400 de concedieri la r.n.p.", " demisia ministrului Mediului şi a Apelor şi Pădurilor".

Principala nemulţumire a pădurarilor este legată de situaţia pădurilor din România. Totodată, aceştia acuză, că Ministerul Mediului, prin departamentul Pădurilor, "nu ia măsuri pentru protejarea pădurilor statului".

"Asistăm la o situaţie extraordinară. La pădurile statului, grupurile de interese vor să acceadă şi în administrarea pădurilor statului şi determină Romsilva să-şi restrângă activitatea. S-a făcut o estimare, sunt aproape şapte mii de locuri de munca care s-ar putea pierde. Solicităm primului ministru al Guvernului României să demită pe ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor şi pe secretarul de stat pe păduri. Aceste grupuri de interese trebuie să fie în atenţia ministerului şi a instituţiilor anticorupţie", a declarat pentru MEDIAFAX, Marian Stoicescu, preşedintele Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

"Peste 50% din suprafaţa fondului forestier a fost retrocedată cu toate valurile de legi. Toate aceste păduri, în marea lor majoritate, au fost foarte slab sau deloc administrate. Acolo se produce jaful uriaş în România, acolo se produc toate tăierile ilegale pe care le vedeţi. Nu spunem ca noi suntem îngeri la Romsilva şi la noi sunt uscături ca în orice alt domeniu", a spus unul dintre pădurarii de la protest.

Totodată, acesta a mai spus că prin protestul de miercuri, încearcă să tragă "un semnal de alarmă şi vis a vis de regulamentul de masă lemnoasă".

"Acest regulament ne-a creat multe neplăceri. Am fost acuzaţi de firmele de exploatare că punem preţuri exagerat de mari", a mai povestit el.

"Ne deranjează neaplicarea legii 46/2008 care prevede ca pentru personalul silvic se aplica un spor la salarii de 25% numit spor de risc. La salariul existent trebuie să se aplice acest spor de risc. Salariul unui pădurar din Romania este 1.400 de lei, aproximativ 300 de euro pe luna. Comparativ cu un pădurar din Ungaria care câătigă 900 de euro şi unul din Polonia care are 1.500 de euro"., a spus Criste Mihai, un pădurar din Gherla.

Potrivit pădurarilor în urmă cu trei săptămâni au trimis un memoriu la CSAT, iar miercuri vor lăsat o petiţie cu nemulţumirile lor, la Guvern.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici