Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, despre Legea lobby-ului: O discuţie la care nu ne ascundem telefoanele, e un cadru de lobby

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că şi-ar dori ca noua Lege a lobby-ului să fie una a transparenţei şi crede că dacă la o discuţie nu s-ar ascunde telefoanele şi nu s-ar vorbi în şoaptă, întâlnirea poate fi de lobby.

332 afișări
Imaginea articolului Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, despre Legea lobby-ului: O discuţie la care nu ne ascundem telefoanele, e un cadru de lobby

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, despre Legea lobby-ului: O discuţie la care nu ne ascundem telefoanele, e un cadru de lobby (Imagine: ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO)

Potrivit lui Viorel Ilie, Legea lobby-ului se află pe angenda publică şi ar putea fi adoptată de Parlament în sesiunea următoare, aceasta fiind cuprinsă în programul de guvernare.

„Am participat la o serie de dezbateri pentru această lege. Există organizaţii din România care fac lobby fără a exista această lege. Concluzia discuţiilor a fost ca în România se face lobby fără să existe această lege şi nu ştim dacă o lege ar aduce îmbunătăţiri în această activitate. Mă refer la faptul că această lege nu ar trebui să se refere special la societăţi comerciale sau la persoane fizice, ar trebui să lăsăm un cadru mult mai larg. Există discuţii şi în justiţie că practic o lege a lobby-ului ar legaliza traficul de influenţă. Noi vrem să stabilim foarte clar, prin lege, până unde se poate ajunge: de unde este până unde este lobby şi de unde începe traficul de influenţă”, a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, într-o conferinţă de presă la sediul ALDE din Bistriţa.

Ministrul a mai spus că propunerea sa este ca legea să nu fie una a lobby-ului, ci una a transparenţei şi să includă şi politicienii, nu doar mediul de afaceri.

„Avem nevoie de această activitate, fie că se va numi activitate de lobby, fie că se va numi aşa cum am propus eu personal - o Lege a transparenţei. Avem acum la Guvern un registru unic al transparenţei, dacă acest registru l-am implementa ca un prim pas în cadrul Parlamentului, al celor două Camere, astfel încât ca toţi parlamentarii să-şi declare întâlnirile şi discuţiile pe care le au, într-un mod transparent, dacă la orice discuţie nu am vorbi în şoaptă şi nu ne-am ascunde telefoanele, atunci cu siguranţă acea întâlnire poate fi tratată ca un cadru de lobby şi nu altfel”, a mai spus ministrul Viorel Ilie.

Conform acestuia, Legea lobby-ului este în plină analiză, există un grup de lucru pentru redactarea acesteia şi, cel mai probabil, ea va fi adoptată în următoarea sesiune parlamentară.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici