Ministrul propus la Educaţie despre doctoratul lui Kovesi: Ar trebui reanalizat de universitate/ Vicepreşedinte CNATDCU: Nicio hotătâre nu a fost luată fără a fi consultaţi specialişti în domeniu

Pavel Năstase, propunerea pentru funcţia de ministru al Educaţiei, a declarat miercuri, după audierea din comisia parlamentară, că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi ar trebui reanalizată de universitate deoarece e greu ca un matematician să se pronunţe pe o lucrare din domeniul Dreptului.

3623 afișări
Imaginea articolului Ministrul propus la Educaţie despre doctoratul lui Kovesi: Ar trebui reanalizat de universitate/ Vicepreşedinte CNATDCU: Nicio hotătâre nu a fost luată fără a fi consultaţi specialişti în domeniu

Ministrul propus la Educaţie despre doctoratul lui Kovesi: Ar trebui reanalizat de universitate

Vicepreşedinte CNATDCU: Nicio hotătâre nu a fost luată fără a fi consultaţi specialişti în domeniu

Nicio hotărâre a CNATDCU nu a fost luată fără a se lua în considerare opinia specialiştilor în domeniu, a declarat pentru MEDIAFAX vicepreşedintele instituţiei, Marius Andruh, care este de părere că universităţile nu sunt încă pregătite să facă publice neregulile descoperite de alte instituţii.

Vicepreşedintele CNATDCU a subliniat faptul că universităţile nu sunt pregătite să facă publice neregulile descoperite de specialiştii altor instituţii, de vreme ce acest lucru nu s-a întâmplat în ultimii 10-20 de ani.

"Consider că deocamdată nu e momentul, universităţile nu sunt încă pregătite să facă publice neregulile pe care le pot eventual descoperi alţii. Chiar dacă în sistemul universitar internaţional tezele de doctorat se opresc la universitate, la noi încă nu e momentul. Nu ştiu când vor fi pregătite, în condiţiile în care în ultimii 10-20 de ani nu am reuşit să facem acest lucru. Trebuie reaşezat sistemul şi conceput un sistem centralizat de control al şcolilor doctorale, să nu existe astfel nicio tentaţie de a ascunde lucrurile", adeclarat Marius Andruh pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

Marius Andruh a mai spus că nicio hotărâre a CNATDCU nu a fost luată fără a fi luată în considerare opinia unor specialişti în domeniu.

"E adevarat că în CNATDCU sunt specialişti din toate domeniile, dar consiliul general analizează ceea ce propune o comisie de specialişti. În ultimul an, de exemplu, toate deciziile în acest sens s-au luat în baza analizei facute de o comisie de specialişti din interiorul sau din exteriorul CNATDCU. Deci nicio hotărâre nu s-a luat fără a considera opinia specialiştilor în domeniu", a mai spus Marius Andruh.

Declaraţiile vicepreşedintelui CNATDCU au venit în contextul în care Pavel Năstase, propunerea PSD pentru Ministerul Educaţiei, a declarat, în faţa membrilor comisiei de specialitate care l-au audiat, că analiza doctoratelor la nivelul CNATDCU ar trebui descentralizată, deoarece la nivelul instituţiei sunt specialişti din toate domeniile, care nu ar putea analiza corect o lucrare de doctorat într-un domeniu pe care nu sunt specializaţi toţi.

"Problema plagiatului va trebui reanalizată pentru că în comisia CNATDCU sunt specialişti din toate domeniile, deci nu ştiu cum ar putea analiza corect un doctorat de la ASE, de exemplu. Cred că ar trebui descentralizată această analiză, dar voi reanaliza situaţia împreună cu Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR). Cu privire la concursurile pentru directori, am primit chiar aseară o reclamaţie, dar nu pot să zic nimic în momentul acesta, trebuie să analizăm ce s-a întâmplat şi abia apoi vom decide ce se va face în continuare. Sunt de acord cu modificarea programei şi pentru elevi programa să fie una mai accesibilă, nu atât de încărcată cum este astăzi. Susţin că lucrarile de doctorat să fie publicate online, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) trebuie să puna la punct platforma în cel mult doi ani. Susţin învăţământul dual, nu toţi pot să promoveze bacalaureatul, aşa că voi încerca să dezvolt acest domeniu al şcolilor profesionale sau postliceale", a declarat Pavel Năstase răspunzând întrebărilor reprezentanţilor comisiei de specialitate.

Pavel Năstase, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Educaţiei, este fost rector al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în prezent profesor universitar specializat în calcul şi cibernetică ecnomică, fiind printre cei mai bine plătiţi profesori din România.

Ştire iniţială

"Cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat dacă nu sunt specialiştii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel naţional unde sunt reprezentanţi din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul Dreptului. De aceea, eu cred că trebuie găsită o modalitate mixtă între o descentralizare, astfel încât universitatea care a dat diploma respectivă să o reanalizeze, iar la nivelul ministerului să fie, acest CNADTCU să facă un arbitraj, atunci când există o contestaţie, contestaţiile să fie rezolvate la nivelul ministerului. Aceasta este abordarea cea mai sănătoasă şi care împacă lucrurile", a spus Pavel Năstase, care a fost avizat pozitiv miercuri în comisia parlamntară pentru funcţia de ministru al Educaţiei.

Precizările au fost făcute după ce jurnaliştii l-au întrebat pe Pavel Năstase despre activitatea CNATDCU şi situaţia tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Acesta a mai declarat că "în urma unei filtrări a unui raport pe coeficienţii de similitudine care vine online conducătorul ştiinţific este cel care trebuie să decidă. Dacă vreţi depinde conştiinţa, de profesionalismul şi de atitudinea fiecăruia dintre noi. Deasupra conducătorului ştiinţific sunt alte structuri, în speţă- conducerea facultăţii, conducerea universităţii...".

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare a decis, în luna decembrie, cu 35 de voturi pentru şi o abţinere, menţinerea titlului de doctor a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, considerând că o măsură de retragere a acestuia ar fi prea drastică în condiţiile în care pasajele ce pot fi considerate plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, adică aproape 4 % din teză, iar acestea sunt din partea de introducere a lucrării, nu din cea de creaţie ştiinţifică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici