România are cea mai valoroasă resursă de grafit din Europa, dar nu găsește 198 milioane euro pentru prima etapă a exploatării.
Întrebat la Antena 3 care este explicația pentru performanțele slabe ale companiilor românești care gestionează resurse importante, ministrul Economiei Radu Miruță a răspuns: „Cred că e un mix între cele trei componente egale: 33% hoție, 33% prostie, 33% incompetență”.
Miruță a confirmat că există oameni în conducerile acestor companii „tocmai pentru a împiedica acea companie să devină performantă”.
Referitor la resursele minerale rare, ministrul a explicat că România deține grafit de cea mai mare puritate din Europa, doar Norvegia mai având această resursă, dar „de o calitate mai slabă”.
Întrebat despre importanța acestei resurse, Miruță a subliniat că grafenul, obținut din grafit, „este limita evoluției inteligenței artificiale” și că „toate companiile mari din lume au o singură constrângere: hardware-ul care limitează aceste lucruri”.
Când a fost întrebat despre anunțul guvernamental din martie 2025 privind finanțarea exploatării grafitului, ministrul a recunoscut că „a fost un anunț neadevărat”. El a explicat că România a depus două proiecte la Comisia Europeană: „Unul a fost respins, unul a fost aprobat, dar aprobarea a presupus introducerea în categoria de proiecte strategice”, fără a se asigura finanțarea.
Referitor la costurile proiectului, ministrul a precizat că „198 milioane de euro era contravaloarea primei etape”.
Întrebat dacă România nu poate găsi această sumă pentru ceva ce poate aduce venituri de miliarde, Miruță a răspuns: „În momentul de față e o constrângere bugetară pentru că suntem în situația în care ne uităm cum strângem cei 35 de miliarde pentru a nu ne bloca țara”.
Întrebat despre perspectivele exploatării, ministrul a spus că va încerca „să văd dacă nu cumva se acceptă la nivel de Comisie Europeană o finanțare cu dedicație, pentru că toată Uniunea Europeană are nevoie”. El a mai adăugat că se gândește și la „un parteneriat al statului român cu cineva pentru a putea totuși să scoatem la mezat această resursă”.