Moţiunea simplă depusă împotriva ministrului de Finanţe a fost respinsă de deputaţi

Moţiunea simplă „Ministrul Boloş, inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece”, depusă de USR şi Forţa Dreptei, a fost respinsă, marţi, de Camera Deputaţilor, cu 82 de voturi „pentru”, 172 „contra” şi două abţineri.

150 afișări
Imaginea articolului Moţiunea simplă depusă împotriva ministrului de Finanţe a fost respinsă de deputaţi

Moţiunea simplă depusă împotriva ministrului de Finanţe a fost respinsă de deputaţi

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au depus săptămâna trecută o moţiune simplă împotriva ministrului de Finanţe, Marcel Boloş.

Dezbaterea documentului a avut loc luni.

„Taxa pe boală” nu există în Codul Fiscal, spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, în plenul Camerei Deputaţilor, în care se dezbate moţiunea simplă împotriva sa.

„Ca ministru al Finanţelor, este important să subliniez angajamentul meu faţă de procesele democratice şi respectul pentru opiniile şi preocupările exprimate de toţi membrii Parlamentului. Trist este însă când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situaţii de-a dreptul paradoxale. Da, se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită <taxă pe boală>, care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru şi anume: Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate, sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toţi asiguraţii din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele care le avem în prezent”, spune Marcel Boloş la dezbaterea moţiunii simple depusă de USR împotriva sa.

El afirmă că, urmare a eliminării facilităţilor fiscale de la constructori, IT-işti, industria alimentară şi agricultură, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar, „însă tot insuficient faţă de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are”.

Mai mulţi bani în concediu medical decât prezent la muncă

Boloş arăta că un angajat încasa mai mulţi bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.

„Haideţi să dăm un exemplu concret: eşti în concediu medical şi ai un salariu brut (bază de calcul pentru contribuţiile sociale) de 10.000 lei lunar, (...) atunci când stai în concediu medical primeşti în mână 6.750 lei, iar atunci când eşti la serviciu primeşti 5.850 lei; adică un plus de 900 lei. Şi asta pentru că te afli în concediu medical, iar pe perioada în care eşti în concediu medical nu plăteşti CASS”, menţionează Marcel Boloş.

De asemenea, el afirmă că numai în anul 2023 din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate: 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate şi doar 242.618 certificate medicale eliberate de către spitale.

„Şi dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns haideţi să vedeţi ce tipuri de certificate medicale se eliberează - boală obişnuită: 1.905.100, urgenţă medico-chirurgicală: 695.106, boală infectocontagioasă: 57.735, boală cardiovasculară: 69.309 şi altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiţi în textul moţiunii simple, au următoarea structură: sarcină şi lăuzie: 245.470, îngrijire copil bolnav: 130.855, neoplazii: 123.690”, precizează Boloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici