NATO şi partenerii vor discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei

Peste 50 de ţări se vor reuni miercuri la Bruxelles, în marja unei reuniuni NATO, pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei, după ce Moscova a lansat cele mai intense atacuri cu rachete de la începutul războiului, scrie Reuters.

390 afișări
Imaginea articolului NATO şi partenerii vor discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei

NATO şi partenerii vor discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei

Atacurile ruseşti, care au folosit peste 100 de rachete, au ucis cel puţin 26 de persoane în Ucraina începând de luni, când preşedintele Vladimir Putin a ordonat ceea ce a numit represalii împotriva Ucrainei pentru o explozie pe podul Kerci.

Sirenele de raid aerian au răsunat miercuri pentru a treia zi în zone întinse din Ucraina şi au fost raportate unele bombardamente, dar nu au existat semne imediate de repetare a loviturilor la nivelul întregii ţări din ultimele două zile.

Rachetele au vizat în principal infrastructura civilă de electricitate şi de căldură, în timp ce unele au lovit drumuri aglomerate, parcuri şi obiective turistice, inclusiv în centrul oraşului Kiev.

Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, înfiinţat de Statele Unite pentru ca ţările să coordoneze ajutorul militar pentru Kiev, urma să se reunească miercuri, înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că atacurile cu rachete ale Rusiei au fost un semn de slăbiciune din partea unei ţări care se confruntă cu perspectiva de a pierde războiul.

"Realitatea este că nu sunt capabili să facă progrese pe câmpul de luptă. Rusia pierde de fapt pe câmpul de luptă", a declarat Stoltenberg.

"Ucraina are impulsul şi continuă să facă progrese semnificative, în timp ce Rusia recurge din ce în ce mai mult la atacuri oribile şi nediscriminatorii asupra civililor şi a infrastructurii critice".

De la atacurile de luni, Germania a trimis primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM planificate, în timp ce Washingtonul a declarat că va accelera livrarea unui sistem de apărare aeriană NASAMS promis.

Stoltenberg a declarat marţi reporterilor de la Bruxelles că alianţa militară nu a observat nicio schimbare în poziţia nucleară a Rusiei.

În cele mai recente rapoarte de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a declarat că forţele sale au alungat trupele ruseşti din mai multe aşezări de pe malul vestic al râului Dnipro, în apropiere de oraşul Beryslav, ocupat de Rusia, în regiunea Kherson.

Ucrainenii au străpuns linia frontului rusesc în zonă la începutul lunii octombrie şi au avansat pentru a încerca să taie mii de soldaţi ruşi de la rutele de aprovizionare şi de evacuare peste râu.

Presa rusă a raportat explozii în Herson şi Melitopol, în sudul Ucrainei ocupate de Rusia.

Tot în sud, rachete ruseşti au distrus peste noapte clădiri în regiunea Zaporojie, deşi nu au fost raportate victime, a declarat guvernatorul regional Oleksandr Starukh.

O înregistrare video difuzată de serviciile de urgenţă ucrainene a arătat o familie salvată din dărâmăturile unei clădiri distruse în urma a ceea ce a fost, potrivit acesteia, un atac cu rachete în Zaporojie. Reuters nu a putut verifica în mod independent locaţia înregistrării video sau data la care a fost filmată.

Sirenele de raid aerian au răsunat deasupra Kievului pentru a treia zi la rând, chiar şi în timp ce locuitorii făceau curăţenie după loviturile anterioare.

"Nu este vorba de faptul că se luptă cu armata, ei sunt doar mânaţi de dorinţa de a ne distruge, distruge, distruge", a declarat Iulia Datsenko, un paramedic în vârstă de 38 de ani, în timp ce examina pagubele din apartamentul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici