Oprea: Am discutat cu secretarul general al Interpol despre cazul românului răpit în Burkina Faso

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunţat, marţi, că a discutat cu secretarul general Interpol, Jürgen Stock, despre cazul românului răpit în Burkina Faso, pentru a obţine un schimb de informaţii, având în vedere faptul că Interpol are o lungă experienţă în problematici de tip terorist.

351 afișări
Imaginea articolului Oprea: Am discutat cu secretarul general al Interpol despre cazul românului răpit în Burkina Faso

Oprea: Am discutat cu secretarul general al Interpol despre cazul românului răpit în Burkina Faso (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am discutat astăzi cu domnul secretar general al Interpol despre cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso şi despre evoluţia acestei situaţii. Suntem interesaţi să avem un schimb de informaţii cu Interpol în acest caz, având în vedere experienţa acestei organizaţii în problematicile de tip terorist", a declarat vicepremierul pentru securitate naţională Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne.

Vicepremierul a adăugat că, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, este constituită o celulă de criză încă din luna aprilie, în cadrul căreia sunt analizate toate informaţiile noi legate de această situaţie. Celula de criză este formată din specialişti ai MAE, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Minsiterului Apărării Naţionale şi Administraţiei Prezidenţiale.

Declaraţiile vicepremierului Gabriel Oprea au fost făcute cu ocazia celei de-a 43-a Conferinţe Europeane Regionale a Interpol, organizată de Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliţia Română.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, aflat la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Miniştrilor al Consiliului Europei, se întoarce, marţi, de urgenţă în ţară, în urma informaţiilor apărute în presă despre românul Iulian Gherguţ, răpit în aprilie, în Burkina Faso, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Gruparea jihadistă salafistă din Sahel Al-Mourabitoune afirmă, într-o înregistrare audio difuzată de agenţia mauritană Al-Akhbar, că-l deţine pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie şi "îndeamnă Guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului", relatează VOA.

Mesajul audio este prezentat în numele lui Adnan Abou Walid Sahraoui, care se prezintă drept liderul grupării, rivalul algerianului Mokhtar Belmokhtar.

Afirmând că vorbeşte în numele lui "Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune", autorul acestei înregistrări audio în arabă "îndeamnă Guvernul român să acorde o atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberării ostaticului deţinut de către grupare".

"Guvernul român va purta întreaga responsabilitate a sorţii ostaticului, dacă întârzie să profite de ocazia care îi este dată să-şi elibereze cetăţeanul", a adăugat el, referindu-se aparent la lipsa negocierilor cu Bucureştiul.

Românul Iulian Gherguţ, ofiţer de securitate într-o mină de mangan din Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Nigerul şi Mali, a fost răpit pe 4 aprilie, de către persoane înarmate care purtau turbane, o răpire care nu a făcut anterior obiectul niciunei revendicări considerate credibile.

Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş. Un jandarm şi un şofer au fost răniţi atunci în atac.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici