Orban a explicat de ce a dat OUG pe anticipate: Era indispensabilă / „Parlamentarii pot să modifice articolele. Sper să aud argumente”

  • Ludovic Orban a afirmat, luni, că ordonanţa de urgenţă privind organizarea anticipatelor era indispensabilă pentru derularea procedurii alegerilor
  • Premierul a precizat că a fost permis alegătorilor să voteze şi în alt oraş sau judeţ decât cel de domiciliu
  • Asta va ajuta de exemplu studenţii
361 afișări
Imaginea articolului Orban a explicat de ce a dat OUG pe anticipate: Era indispensabilă / „Parlamentarii pot să modifice articolele. Sper să aud argumente”

Orban a explicat de ce a dat OUG pe anticipate: Era indispensabilă

„Poziţia noastră este foarte clară, poziţia pe care am prezentat-o public în momentul adoptării ordonanţei de urgenţă. În legislaţia electorală privitoare la alegerile parlamentare, nu era prevăzută situaţia alegerilor anticipate. Adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă era indispensabilă pentru asigurarea derulării procedurilor de alegeri parlamentare în condiţiile constituţionale care sunt stabilite. Că atare este un act fundamental, care permite, practic, derularea tuturor procedurilor de alegeri, în bune condiţii. Sigur că, odată cu ordonanţă am făcut nişte lucruri care, după părerea mea, sunt normale şi fireşti şi am îndoiesc că vreun partid politic poate să aibă o altă opinie decât opinia pe care am exprimat-o noi. Şi anume, să extindem la alegerile parlamentare condiţiile de vot în Diaspora, care au existat pentru alegerea preşedintelui şi care au permis fiecărui cetăţean român din Diaspora să îşi exercite votul în condiţii normale şi fireşti”, a declarat Ludovic Orban, la finalul BEX al PNL luni la Parlament.

Liderul PNL a adăugat că măsurile din actul normativ prin care cetăţenii pot vota la alegeri şi în alt oraş sau judeţ decât cel de reşedinţă vor permite studenţiilor aflaţi la studii în alt judeţ să voteze la alegerile parlamentare.

„Nu puteam să nu ţinem cont de faptul că în Diaspora există peste 800.000 de cetăţeni care sunt înregistraţi oficial cetăţeni români cu domiciliu în străinătate. Şi de asemenea, să nu ţinem cont de faptul că la alegerile prezidenţiale, au votat 1 milion de români. Că atare, am crescut reprezentarea Diasporei în Parlamentul României, dublând numărul de parlamentari care sunt aleşi în Diaspora.. Sigur că există o discuţie referitoare la prevederea prin care am permis exercitarea dreptului de vot şi în altă circumscripţie electorală decât circumscripţia electorală unde are domiciliul votantul. Acest lucru l-am făcut că să creştem prezenţa la vot, că să asigurăm o garanţie suplimentară a exercitării dreptului de vot. V-am explicat, sunt situaţii foarte clare, studenţi care nu sunt în judeţul, sunt la o facultate în alt judeţ şi care se pot află în sesiune. Dreptul lor de vot este restricţionat în cazul în care sunt obligaţi să voteze doar în judeţul unde au localitatea unde au domiciliul”, a conchis Orban.

Ordonanţa de Urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

„Parlamentarii pot să modifice articolele. Sper să aud argumente”

Ludovic Orban a declarat că parlamentarii nemulţumiţi de ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleşii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declaraţii beligerante”.

„Eu îndemn parlamentarii la raţiune, îndemn la o analiză a textului a actului normativ serioasă. Foarte multe poziţii au fost exprimate înainte de studierea documentului. Consider că poate exista o majoritate parlamentară care să adopte această ordonanţă. Dacă există o majoritate care are obiecţii privitoare la un articol sau altul. Pot să modifice articolele respective, dar să spui că respingi din start orodonanţa, adică nu eşti de acord cu condiţiile de vot mai mult decât fireşti şi demne de civilizaţia europeană de mileniul trei, de exersare a dreptului de vot în Diaspora”, a afirmat Ludovic Orban, la finalul evenimentului organizat luni de Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România.

Lilderul PNL s-a întrebat retoric cine ar putea să nu fie de acord cu mărirea numărului de parlamentari pentru Diaspora.

„Să spună cineva că nu este ce acord cu mărirea reprezentării Diasporei, în condiţiile în care în mod evident este necesară această creştere în Parlament a reprezentării Diasporei? Eu sincer sper să aud argumente, nu declaraţii beligerante care nu au în spate niciun argument”, a conchis Orban.

Ordonanţa de Urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfăşurării acestora se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării faţă de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Ordonanţa de Urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici