Ordonanţa de urgenţă a fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ce îi priveşte pe managerii de spitale, respinsă de Senat

Ordonanţa de urgenţă care le interzice managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide, alături de alte măsuri anti-nepotism, adoptată de Guveren în noiembrie la iniţiativa fostul ministru Vlad Voiculescu, a fost respinsă de plenul Senatului luni.

6376 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa de urgenţă a fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ce îi priveşte pe managerii de spitale, respinsă de Senat

Ordonanţa de urgenţă a fostului ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ce îi priveşte pe managerii de spitale, respinsă de Senat

Raportul de respingere a fost votat de senatori cu 52 de voturi pentru şi 28 împotrivă, potrivit site-ului Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca votul final asupra acestui proiect de lege să fie dat de plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional.

În cadrul dezbaterilor asupra proiectului, senatorul USR Mihai Goţiu a acuzat că proiectul a fost introdus abuziv pe ordinea de zi a şedinţei de plen de luni a Senatului, în vreme ce reprezentantul Guvernului a arătat că susţine respingerea OUG semnate de Vlad Voiculescu.

Guvernul a modificat în luna noiembrie, prin ordonanţă de urgenţă, regulile prin care poate fi ocupată funcţia de manager de spital, venind cu modificări prin care s-a realizat ''un pas important spre combaterea nepotismului", după cum a apreciat ministrul de atunci Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Concret, cele mai importante schimbări se referă la faptul că aspiranţii la funcţia de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice sau a societăţilor comerciale şi nici nu au voie să-şi angajeze soţii, soţiile sau rudele de până la gradul al IV-lea în cadrul unităţii medicale.

''OUG prevede deschiderea funcţiilor de manageri de spitale pentru toţi cei care au competenţe. Orice cadru universita va putea participa în continuare la concursuri dar, alături de el, vor putea participa şi profesionişti care nu provin din mediul academic. Cazurile în care eşti în acelaşi timp şi un chirurg foarte bun, un profesor foarte bun, un cercetător foarte bun şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de dese cum credeam. (...) Eliminăm condiţiile restrictive în spitalele clinice, cele care nu au leg cu abilităţie manageriale. În Marea Birtanie 70 % din managerii din spitale nu sunt medici. În România, aceste restricţii coroborate cu alte măsuri, nu sunt menite decât să păstreze şi să consolideze puterea anumitor grupuri", a explicat Vlad Voiculescu.

În plus, conform noilor reguli, cei care doresc să ocupe funcţia de manager de spital nu au voie să facă parte din conducerea partidelor politice.

''Nu mai vrem politică de partid în spitale. E motivul pentru care managerii de spitale nu mai pot, începând de astăzi, deţine funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul niciunui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice. Am avut asta în destule cazuri în ultimii 25 de ani, în toata tara, şi, după cum ştim, şefii partidelor politice se tratează în general în străinătate pentru afecţiuni mai puţin complexe", a mai spus ministrul Sănătăţii în noiembrie.

De asemenea, prin OUG era extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor, astfel că rudele de până la gradul al IV-lea nu au voie să facă parte din comitetul director sau să fie angajaţi în alte funcţii de conducere în cadrul unităţii medicale.

''În plus, un manager sau membrii comitetului director nu vor avea voie să primească finanţare pentru activităţile didactice sau de cercetare ştiinţifică din partea furnizorilor de bunuri şi servicii ai spitalului. O eventuală finanţare ar putea afecta exercitarea funcţiei de manager în condiţii de imparţialitate, existând riscul avantajării sub diverse forme a respectivilor furnizori în relaţia cu spitalul", a mai stabilit Executivul prin OUG. ''Am făcut un pas important spre combaterea nepotismului în spitale", era concluzia lui Voiculescu în noiembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici