Parlamentul a votat bugetele ministerelor, cu excepţia Educaţiei

Senatorii şi deputaţii au finalizat, joi seară, dezbaterile asupra amendamentelor la bugetele instituţiilor guvernamentale şi ministerelor, cu excepţia Ministerului Educaţiei, votând toate celelalte anexe la proiectul de buget, astfel că acesta ar urma să fie aprobat, cel mai probabil, vineri.

20 afișări
Imaginea articolului Parlamentul a votat bugetele ministerelor, cu excepţia Educaţiei

Parlamentul a votat bugetele ministerelor, cu excepţia Educaţiei

Senatorii şi deputaţii au început, joi seară, dezbaterile asupra bugetului Ministerului Educaţiei, în cele trei zile de şedinţe de plen fiind finalizate bugetele majorităţii instituţiilor şi ministerelor.

Dezbaterile la bugetul Ministerului Educaţiei, la care au fost depuse peste 1.000 de amendamente, au fost animate, şedinţa fiind suspendată aproape de miezul nopţii în protestele vehemente ale liberalilor, ale căror amendamente au fost respinse în bloc printr-o stratagemă de regulament găsită de PSD şi PDL.

Timp de mai bine de o oră, parlamentarii au dezbătut mai multe amendamente ale senatorului PNL Liviu Câmpanu la bugetul Educaţiei. Aproape de ora 23.30, senatorul PDL Cristian Rădulescu a observat că mai erau de discutat aproximativ 300 de amendamente ale liberalului Câmpanu, toate având aceeaşi sursă de finanţare, bugetul Administraţiei Prezidenţiale, care fusese, însă, deja votat.

Astfel, Dumitrescu a propus ca cele 300 de amendamente liberale să fie votate în bloc, pentru că sursa de finanţare nu avea suport real. Propunerea lui Dumitrescu a fost susţinută de colegul său de partid Ştefan Viorel, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor.

În ciuda protestelor liberalilor, preşedintele de şedinţă, democrat-liberalul Ioan Oltean, a supus la vot cele 300 de amendamente în bloc. Rapid, parlamentarii au respins amendamentele PNL cu 204 de voturi "pentru" şi o abţinere.

Liberalii nu au votat. Ei au protestat vehement în timpul votului, fiind ridicaţi toţi în picioare, uimiţi şi revoltaţi de stratagema PDL-PSD.

Deputatul PNL Dominic Gerea a anunţat că liberalii nu recunosc votul asupra celor 300 de amendamente şi că îl vor contesta la Birourile Permanente.

De asemenea, a intervenit liberalul Cristian Adomniţiei, care a adus aminte de libertatea de opinie, câştigată "cu sânge". Un alt liberal a criticat "oala indiferenţei" parlamentarilor puterii.

Ioan Oltean a suspendat lucrările la ora 23.36, anunţând că "noaptea va fi un sfetnic bun".

Astfel, senatorii şi deputaţii mai au de discutat nouă amendamente la bugetul Educaţiei.

Parlamentul a adoptat, joi seara, bugetele Ministerului Economiei, Ministerului Tineretului, Academiei Române, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară, Secretariatului de Stat pentru problemele Revoluţionarilor, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Societăţilor publice de radio şi televiziune, Institutului Cultural Român, Consiliului Superior al Magistraturii, Autorităţii Electorale Permanente, Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliului Economic şi Social, Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Ministerului Turismului şi ale celor patru servicii speciale.

Dezbaterile în Parlament vor fi reluate vineri dimineaţă. Proiectul de buget urmează să fie aprobat cel mai probabil vineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici