Parlamentul European opreşte lucrările legate de Qatar, pe fondul anchetei privind acuzaţii de mită

Parlamentul European a suspendat lucrările la toate actele legislative relevante pentru Qatar, pe fondul unui scandal de mită din ce în ce mai amplu care implică ţara gazdă a actualei Cupe Mondiale FIFA, relatează publicaţia online insidethegame.biz.

202 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European opreşte lucrările legate de Qatar, pe fondul anchetei privind acuzaţii de mită

A fost adoptată o rezoluţie de a întrerupe "toate lucrările privind dosarele legislative legate de Qatar... până când acuzaţiile vor fi fie confirmate, fie infirmate".

Vor fi afectate în principal o propunere de relaxare a regulilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii qatarezi, un acord privind spaţiul aerian cu compania de stat Qatar Airways şi călătoriile planificate în Qatar ale deputaţilor europeni.

Qatarul a fost implicat într-o dispută privitoare la acte de lobby, după ce vicepreşedintele Parlamentului European, Eva Kaili, s-a numărat printre cei arestaţi şi acuzaţi de luare de mită din partea statului din Golf.

Kaili a fost expulzată din Mişcarea Socialistă Panelenă din Grecia şi i s-a retras funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Kaili a fost una dintre cele patru persoane acuzate de procurorii din Belgia şi se aşteaptă să rămână în arest până cel puţin la o audiere preliminară săptămâna viitoare.

Alte două persoane sunt în continuare reţinute, iar unei a treia i s-a ordonat să poarte un dipozitiv electronic de urmărire.

Partenerul lui Kailli, Francesco Giorgi, şi-a mărturisit rolul în acest scandal, potrivit Le Soir şi acum mai multor alte publicaţii.

Statul qatariot a negat cu vehemenţă orice abatere.

Cazul a scos în evidenţă eforturile sale de a influenţa afacerile globale atunci când ochii lumii sunt aţintiţi asupra sa din cauza Cupei Mondiale FIFA în curs de desfăşurare.

O mare parte din pregătirile pentru Cupa Mondială s-au axat pe acuzaţiile de corupţie legate de atribuirea evenimentului Qatarului, pe promisiunile încălcate de a organiza evenimentul în timpul verii europene şi pe situaţia naţiunii-gazdă în ceea ce priveşte drepturile omului, în special tratamentul aplicat lucrătorilor migranţi.

Aproximativ 600.000 de euro în numerar au fost confiscaţi vinerea trecută (9 decembrie), când poliţia din Bruxelles a percheziţionat 16 adrese, iar calculatoare şi telefoane mobile au fost, de asemenea, confiscate.

S-a raportat pe scară largă că mai mulţi saci cu bani au fost găsiţi în locuinţa lui Kaili din capitala belgiană.

Kaili afirmase recent că Qatarul este "un lider în ceea ce priveşte drepturile muncii" şi că "nu avem dreptul moral ca prelegerile să primească o atenţie mediatică ieftină".

Kaili s-a întâlnit cu ministrul muncii din Qatar, Ali bin Samikh Al Marri, cu puţin timp înainte de Cupa Mondială.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici