Pe lângă comasarea alegerilor, în PDL apare şi ideea renunţării la pragul electoral la parlamentare

Eurodeputatul PDL Cristian Preda scrie, miercuri, pe blogul său, că probabil consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului, dar cu reducerea însemnată a numărului de parlamentari şi precizează că susţine comasarea localelor cu legislativele, simultan cu renunţarea la pragul electoral.

1711 afișări
Imaginea articolului Pe lângă comasarea alegerilor, în PDL apare şi ideea renunţării la pragul electoral la parlamentare

Pe lângă comasarea alegerilor, în PDL apare şi ideea renunţării la pragul electoral la parlamentare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

Menţionând că este de acord cu organizarea viitoarelor alegeri locale şi legislative în aceeaşi zi, Cristian Preda apreciază că nimeni nu va risca să ceară date diferite, adică importante costuri suplimentare într-o perioadă în care resursele bugetare sunt drămuite.

El admite că pentru realizarea acestui lucru sunt mai multe probleme legale de rezolvat, însă "niciuna nu e majoră".

În ceea ce priveşte problemele de ordin tehnic ce vor trebui abordate, eurodeputatul precizează că una dintre acestea este cea a numărului de parlamentari.

"Cel mai probabil, consensul va fi realizat în jurul păstrării bicameralismului şi al reducerii însemnate a numărului de deputaţi şi senatori. Sper că opoziţia a înregistrat nuanţa din discursul preşedintelui de acum câteva săptămâni", adaugă Preda.

Democrat-liberalul menţionează că o altă chestiune strict tehnică va fi desenarea colegiilor.

"Pe lângă faptul că ea va fi impusă de diminuarea numărului total de aleşi, mai există un aspect relevant: e vorba despre numărul de cetăţeni înregistraţi la recensământul din toamnă. Legea în vigoare cere de altfel o asemenea retrasare după fiecare recensământ. E logică, dacă vrem să avem un echilibru al corpului electoral din fiecare unitate electorală", explică el.

Cristian Preda mai precizează că o altă problemă va fi modul de vot.

"E rezonabil să credem că pe masă se vor afla trei variante: actualul sistem, votul majoritar într-un tur şi cel majoritar în două tururi. Cel din urmă a fost propus de preşedintele Băsescu la referendumul din 2007 şi probabil din această pricină opoziţia îl va refuza. Rămân celelalte două. PSD şi PDL au anunţat că ar prefera votul majoritar într-un tur. UDMR se teme de renunţarea la orice dimensiune proporţionalistă. PNL nu a spus nimic relevant în această privinţă. Dacă se ajunge la majoritar într-un tur, cum s-a stabilit de fapt şi pentru preşedinţii de consilii judeţene şi pentru primari, ar fi raţional să se renunţe la pragul electoral. În 2008, pe lângă cel exprimat procentual, s-a inventat şi pragul alternativ: dacă un partid câştigă 6 colegii la Cameră şi 3 la Senat capătă reprezentare parlamentară chiar dacă nu face 5% la nivel naţional", adaugă Preda.

În opinia sa, dacă în 2012 se va vota după regula "primul clasat câştigă mandatul", atunci nici pragul procentual, nici cel alternativ nu vor putea fi menţinute, pentru că "ar fi iraţional".

El arată că o asemenea reformă ar avantaja mici formaţiuni şi ar democratiza scrutinul.

"Susţin, de aceea, cu multă căldură ideea. Mai sunt, în fine, câteva probleme de ordin strict politic până să se ajungă la un calendar şi la un minim consens asupra regulilor. Nu le discut aici", mai scrie Cristian Preda.

Premierul a spus că va exista o analiză a coaliţiei şi asupra posibilităţii eliminării sistemului de compensare la votul uninominal pentru alegerile parlamentare din 2012.

"Coaliţia va începe de săptămâna viitoare o analiză cu privire la sistemul electoral. Vom discuta şi cu opoziţia. Deocamdată nu avem o formulă agreată la nivelul coaliţiei pentru că nu am început discuţiile", a adăugat Boc.

În 3 august, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la B1 TV, că el poate lua în calcul cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare doar dacă această ipoteză vine din partea partidelor, precizând că, tehnic, o astfel de măsură este posibilă doar prin modificarea Legii administraţiei publice locale.

"Eu nu pot lua în calcul această ipoteză (cuplarea alegerilor locale cu cele legislative -n.r.) decât dacă vine de la partide. Deocamdată nu am o asemenea propunere de la partide şi nici n-aş avea ce să fac, dacă ei stabilesc să fie altfel, decât la promulgare să trimit, eventual, legea înapoi", a explicat preşedintele, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că, din punct de vedere tehnic, alegerile parlamentare nu pot fi modificate.

"Ce se poate face legal este ca prin legea administraţiei publice locale să se mute alegerile locale odată cu legislativele. Aşa ceva se poate, dar nu este o soluţie luată în calcul în momentul de faţă, nici n-a fost ridicată de cineva", a spus preşedintele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici