PICCJ: Niţu, obligat de lege să spună unde vrea să lucreze cu 6 luni înainte de finalul mandatului

Parchetul instanţei supreme precizează că Tiberiu Niţu, prin cererea adresată CSM de a-şi continua activitatea la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, s-a conformat dispoziţiilor legale care îl obligă să opteze pentru parchetul unde vrea să lucreze cu şase luni înainte de finalul mandatului.

493 afișări
Imaginea articolului PICCJ: Niţu, obligat de lege să spună unde vrea să lucreze cu 6 luni înainte de finalul mandatului

PICCJ: Niţu, obligat de lege să spună unde vrea să lucreze cu 6 luni înainte de finalul mandatului (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), prin formularea acestei cereri, procurorul general Tiberiu Niţu s-a conformat dispoziţiilor legale şi regulamentare privind cariera procurorilor, "orice altă interpretare fiind pură speculaţie".

Reprezentanţii Parchetului instanţei supreme au mai precizat că articolul 4 alineatul 10 din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2632/C/2014, modificat prin Ordinul nr. 1650/C/2015, prevede; „cu cel puţin şase luni înainte de încetarea mandatului funcţiei de conducere, procurorii care ocupă aceste funcţii trebuie să comunice Direcţiei Resurse Umane şi Organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, opţiunea cu privire la parchetul la care doresc să funcţioneze”.

"Având în vedere că domnul Tiberiu Mihail Niţu a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul nr. 480/15.05.2013 publicat în M.O. nr. 276 din 16.05.2013, termenul de 6 luni se împlinea la data de 16.11.2015, dată la care a fost depusă cererea", se menţionează în documentul citat.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îşi continue activitatea într-o funcţie de execuţie la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti la încetarea mandatului, anul viitor, solicitarea fiindu-i aprobată marţi de Secţia pentru procurori.

Cererea lui Niţu a fost analizată şi aprobată, marţi, de Secţia pentru procurori a CSM, după suplimentarea ordinii de zi a şedinţei secţiei.

Tiberiu Niţu a fost numit în funcţie în mai 2013 pentru un mandat de trei ani.

Procurorul general al României este numit de preşedintele Româniai, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, pentru un mandat de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Tiberiu Niţu şi-a început cariera de magistrat în anul 1995, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti, exercitând ulterior următoarele funcţii: februarie 1999 - februarie 2002 prim-procuror adjunct în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti; februarie 2002 – februarie 2005 prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Ploieşti; martie 2005 - iulie 2006 procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; august 2006 - iunie 2008, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Apoi, Niţu a deţinut funcţia de prim-adjunct al procurorului general al României în perioada 27 iunie 2008-27 iunie 2011, anterior acestei perioade el fiind delegat pe această poziţie timp de zece luni. Concret, el a fost mâna dreaptă a procurorului general al României Codruţa Kovesi timp de aproape patru ani.

În septembrie 2011, el a fost numit inspector în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii pe zonele Muntenia-Oltenia-Dobrogea, funcţie din care a preluat mandatul de procuror general.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici