Video PMP se va adresa Comisiei de la Veneţia în privinţa ordonanţei privind Referendumului pentru redefinirea familiei

Eugen Tomac a declarat miercuri că PMP se va adresa Comisiei de la Veneţia, privind OUG adoptată marţi, privind organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei, potrivit căreia doar partidele care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului pot avea reprezentanţi în secţiile de votare.

839 afișări

„Prin OUG de ieri (marţi-n.r) Guvernul României decide să modifice articolul 25 şi 26 din legea privind organizarea Referendumului şi subliniază că, în secţiile de votare, pot avea reprezentanţi doar partidele parlamentare care au grupuri în ambele Camere ale Parlamentului. O decizie aberantă care încalcă un drept fundamental electoral pentru că atât Comisia de la Veneţia, cât şi OSCE recomandă statelor să nu modifice legislaţia electorală în ceea ce priveşte modul de desfăşurare al alegerilor cu trimitere directă la secţiile de votare. Faptul că Guvernul a ales să se războiască cu un partid politic parlamentar (...) este un abuz nemaintâlnit. Ne vom adresa Comisiei de la Veneţia pe această chestiune pentru că codul transmis spre toate ţările este foarte clară în ceea ce priveşte organizarea secţiilor de votare. Nu se pot modifica aspecte fundamentale ce ţin de organizarea alegerilor”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac, în Parlament.

Acesta a susţinut că Guvernul se foloseşte de referendumul pentru redefinirea familiei, pentru a se „răzbuna” pe PMP, în urma anunţului partidului privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului.

„Ieri (n.r.marţi) s-a întâmplat un lucru extrem de grav la Palatul Victoria. Premierul Dăncilă a interzis activitatea PMP printr-o ordonanţă de urgenţă. Este pentru prima dată când într-un mod flagrant, Guvernul decide să îngrădească activitatea unui partid politic parlamentar. Folosindu-se de referendum, pentru că PMP a cerut o moţiune de cenzură, autoarea OUG de ieri, doamna ministru Dan a ales să se răzbune cu un partid politic parlamentar. Este pentru prima dată când printr-o OUG se modifică fundamental o leg ecare defineşte modul cum trebuie să se organizeze alegerile sau un referendum naţional”, a adăugat liderul PMP.

Eugen Tomac a anunţat, de asemenea, că PMP va sesiza Avocatul Poporului cu privire la OUG adoptată marţi, de Guvern, cu privire la organizarea Referendumului pentru redefinirea familiei.

„Vom sesiza astăzi (miercuri-n.r) Avocatul Poporului, pentru că această răzbunare este un act grav, un atac direct la adresa democraţiei. Liviu Dragnea să îţi fie ruşine pentru această mizerie. Ai zile numărate în fruntea PSD, zile numărate în fruntea ţării şi noi ne vom face dreptate, vom merge la Referendum şi este regretabil că oameni politici debusolaţi, disperaţi, recurg la asemenea metode de răzbunare”, a conchis Tomac.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, înaintea şedinţei de guvern, că referendumul pentru redefinirea familiei va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018, pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi exprime opţiunile.

”Curtea Constituţională a României a avizat favorabil demersul de redefinire a familiei şi de revizuire a Constituţiei. În acest moment sunt întrunite toate condiţiile legale pentru organizarea referendumului pe această temă. Conform legii, Guvernul are obligaţia de a organiza acest scrutin pentru care au semnat peste trei milioane de cetăţeni. În şedinţa de astăzi (marţi - n.r.), o şedinţă extraordinară, vom adopta actele necesare pentru buna desfăşurare a referendumului pentru revizuirea Constituţiei în forma adoptată de Parlament. Pentru ca cetăţenii să aibă posibilitatea să-şi exprime opţiunile cu privire la redefinirea familiei în Constituţia României referendumul va fi organizat timp de două zile, respectiv 6 şi 7 octombrie 2018”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici