PNL: Dragnea a fost condamnat pentru că a încălcat legea, nu pentru iniţierea referendumului din 2012

PNL a făcut, miercuri, apel la PSD să ia “o decizie lucidă” în cazul lui Liviu Dragnea, afirmând că acesta a fost condamnat definitiv pentru încălcarea legii, nu pentru cã ar fi iniţiat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, faţă de care toate partidele s-au delimitat la un moment dat.

391 afișări
Imaginea articolului PNL: Dragnea a fost condamnat pentru că a încălcat legea, nu pentru iniţierea referendumului din 2012

PNL: Dragnea a fost condamnat pentru că a încălcat legea, nu pentru iniţierea referendumului din 2012 (Imagine: Bogdan Stamatin/ Arhiva Mediafax Foto)

“Facem un ultim apel la PSD să ia o decizie lucidă în cazul lui Liviu Dragnea şi să iasă din logica politică de trib. Cu sau fără sancţionarea lui Valeriu Zgonea, PSD falsifică orice idee de integritate câtă vreme are în fruntea sa un condamnat penal care pune sub semnul întrebării corectitudinea următoarelor alegeri. Nu este suficientă plagierea Decalogului Intergităţii asumat de PNL pentru a trece cu vederea faptul că preşedintele PSD şi secretarul general al partidului, şef de campanie pentru locale, sunt persoane dovedite definitiv în afara legii”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

PNL precizează că fapta pentru care a fost condamnat preşedintele PSD Liviu Dragnea nu vizează subiectul referendumului-respectiv demiterea preşedintelui Traian Băsescu, ci frauda electorală..

"Condamnarea sa penală nu vizează subiectul referendumului în sine, pe fostul preşedinte Traian Băsescu, faţă de care toate formaţiunile politice s-au delimitat la un moment dat. Singurul partid care l-a reevaluat, însă, a fost tot PSD prin Victor Ponta, asistat de Liviu Dragnea, care a încheiat un pact de coabitare. Condamnarea definitivă a domnului Dragnea priveşte încălcarea legilor în vigoare, în cadrul respectivului scrutin, care putea să aibă ca subiect orice altă temă. Putea fi vorba, la fel de bine, de alegeri sau de consultarea cetăţenilor pe o anumită temă”, susţin liberalii.

PNL mai precizează că s-a implicat alături de alte partide politice în campania pentru referendum, însă, nu a încălcat legiile în vigoare.

"Prin abordarea sa, PSD şi Liviu Dragnea vor să ne transmită că legea nu este egală şi poate fi aplicată tuturor în aceeaşi măsură, iar încălcarea sa poate fi justificată de interesele politice de moment. După cum inclusiv PNL s-a numărat printre actorii politici implicaţi în campania pentru referendum, precum şi alte formaţiuni, dar nu a acţionat împotriva legilor în vigoare în încercarea de a atinge un obiectiv politic prin fraudă. Aşadar, Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru iniţierea referendumului, pentru promovarea lui în campanie, ori pentru apelul făcut cetăţenilor de a participa la vot, ci pentru utilizarea unor mijloace ilegale care să determine creşterea numărului de cetăţeni prezenţi la urne”, mai spun liberalii.

Potrivit liberalilor, PSD sfidează egalitatea în faţa legii.

"Un funcţionar public, un magistrat, orice cetăţean care se află într-o situaţie similară domnului Dragnea îşi va pierde postul şi nu va putea enunţa o justificare de tipul celei folosite de liderul PSD pentru a rămâne în funcţie", se arată în comunicat.

PNL acuză PSD că prin conduita sa "nu face altceva decât să imprime României imaginea de ţară bananieră, care face paşi înapoi şi nu înainte în conduita politică".

Liberalii susţin că “deja pot fi observate reacţiile unor oficiali europeni sau reprezentanţi diplomatici la Bucureşti, care nu au ezitat să constate, în mod diplomatic, impostura la care se pretează PSD”.

PSD a solicitat, miercuri, PNL să ofere public explicaţii lămuritoare asupra următoarelor probleme, printre acestea numărându-se şi poziţia partidului faţă de referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 2012. "Care este poziţia oficială a PNL referitoare la referendumul din 2012 privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu? A fost de acord PNL cu îndemnarea oamenilor de a veni la vot? Respinge sau acceptă actualul PNL boicotul PDL de la referendum?", se arată într-un comunicat de presă al PSD.

La data referendumului din vara lui 2012, PNL şi PSD se aflau în alinaţa USL, cea care a demarat procedura suspendării şefului statului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici