PNL: Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE

PNL consideră că decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a sesiza CCR, în urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de a nu o revoca din funcţia de şef DNA pe Laura Codruţa Kovesi nu are temei juridic. Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE.

1919 afișări
Imaginea articolului PNL: Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE

PNL: Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE

"Partidul Naţional Liberal susţine decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a refuza revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, propusă de ministrul Justiţiei şi avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii. Urmare a acestei decizii, care reprezintă atributul exclusiv al preşedintelui României ce nu poate fi cenzurat, conform legii în vigoare, gestul firesc al ministrului Justiţiei într-o ţară normală era acela de a-şi depune demisia din funcţie. Cu toate acestea, Tudorel Toader insistă în a se erija în avocatul celor certaţi cu legea, a liderilor PSD-ALDE, anunţând în numele acestora sesizarea Curţii Constituţionale", se arată într-un comunicat de presă al PNL remis MEDIAFAX.

Liberalii adaugă că demersul ministrului Justiţiei nu are niciun temei juridic, în condiţiile în care numai preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului pot sesiza CCR.

"Menţionăm faptul că ministrul Justiţiei nu poate sesiza Curtea Constituţională, iar într-un astfel de caz doar prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale Parlamentului pot întreprinde un astfel de demers. În plus, demersul anunţat de Tudorel Toader nu are fundamentare juridică, deoarece preşedintele României a acţionat strict în limitele impuse de lege, iar acest lucru reiese tocmai din actuala reglementare care stabileşte caracterul consultativ, pentru preşedinte, al avizului CSM. În cazul în care preşedintele României ar fi fost obligat să valideze propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM nu şi-ar fi găsit sensul. Mai mult decât atât, întreaga argumentaţie pe care s-a bazat propunerea de revocare a şefului DNA formulată de Tudorel Toader a fost desfiinţată de CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei", completează liberalii în documentul de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că nu o va revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Şeful statului a refuzat, luni, să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, anunţând că motivele invocate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă.

Imediat după ce preşedintele României şi-a anunţat decizia, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare din funcţie a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici