PNL va ataca la Curtea Constituţională legea pensiilor

Vicepreşedintele PNL Dan Vîlceanu a anunţat, duminică, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a România legea pensiilor. O prevedere care face ca legea să fie neconstituiţională menţionată de liberal se referă la modificările aduse pensiei în caz de invaliditate.

1202 afișări
Imaginea articolului PNL va ataca la Curtea Constituţională legea pensiilor

PNL va ataca la Curtea Constituţională legea pensiilor

„Legea pensiilor a fost votată spătămâna trecută în Comisia de muncă şi trebuia să intre în plenul Camerei Deputaţilor care este cameră decizională. Tot săptâmâna trecută, din cauza unor discuţii între PSD- UMDR, (legea n.r.) a fost amânată pentru săptămâna acesta cel mai probabil. PNL va contesta la CCR această lege pe care o considerăm a fi cras neconstituţională”, a declarat Dan Vîlceanu, la sediul PNL.

Liberalul a precizat că una dintre modificările criticate de liberali se referă la sistemul de pensie în caz de invaliditate.

„Primul aspect pe care aş vrea să-l reliefez este faptul că în cazul pensiei de invaliditate, respectiva lege leagă această pensie de invaliditate de un stagiu minim de cotizare. Practic, dacă nu ai cotizat 15 ani la sistemul de pensii nu poţi beneficia de pensie de invaliditate. Ceea ce este deja clarficat deja de o altă decizie a CCR - nr 680/2012. (...) Practic, râmânii care nu au contribuit 15 ani la sistemul de penisii şi suferă un accident de muncă sau o boală nu vor primi pensie ceea ce este clar neconstituţional”, a subliniat Vîlceanu.

Dan Vîlceanu a menţionat şi faptul că a fost introduse în lege discriminări între persoanele cu handicap în acordarea pensiei.

„De asemenea, (legea n.r.) introduce o discriminare pentru persoanele cu dizabilităţi în sensul în care beneficiază de o treime din stagiu, ca un fel de cotizare, pentru a putea primi pensie doar nevăzătorii. Celelalte persoane cu handicap nu beneficiază de acest drept. (...) Această prevedere face legea să fie neconstituţională.” a adăugat liberalul.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a declarat, vineri, la Parlament, că legea pensiilor va intra la vot final în plenul Camerei Deputaţilor fie marţi seară fie miercuri dimineaţa.

„Da, cu siguranţă. Legea pensiilor - daca nu intra marţi seară, va intra miercuri dimineaţă. (..) Nu puteam (să punem pe ordinea de zi a plenului de miercuri legea pensiilor n.r.). Să vă spun de ce nu a intrat. Raportul de la Comisia pentru muncă a ajuns în ziua de miercuri. Nu puteam suplimenta ordinea de zi decât cu acordul tuturor liderilor grupurilor parlamentare, datorită complexităţii şi datorită faptului că nu toate grupurile parlamentare au dorit să fie discutată miercurea trecută.”, a declarat Florin Iordache întrbat fiind dacă va intra legea pensiilor la vot final săptămâna viitoare.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat, după o şedinţă de peste şapte ore, un raport de admitere cu amendamente pentru proiectul Legii pensiilor. Au fost 14 voturi "pentru", cinci "împotrivă" şi o abţinere.

Printre amendamentele aduse în comisie se numără reducerea stagiului minim de cotizare şi în cazul femeilor care au copii adoptaţi.

„Reducerea varstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplica si in cazul in care nr de copii cuprinde si copii adoptaţi”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament important adoptat de comisia de specialitate se referă la stagiul de cotizare pentru românii care vor să îşi cumpere vechime în muncă pentru a ieşi la pensie.

"Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puţin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială şi pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Comisia a eliminat amendamentul liderului PSD Liviu Dragnea prin care era introdusă în perioada asimilată stagiului de cotizare a perioadei în care asiguratul a urmat cursurile unei şcoli profesionale.

Deputaţii Opoziţiei din Comisie nu au votat pentru adoptarea unui raport de admitere.

Potrivit iniţiativei, Legea pensiilor va intra în vigoare în septembrie 2019.

Deputatul USR Cristian Seidler a anunţat, marţi, că va discuta cu juriştii şi cu partidele de opoziţie pentru a contesta la CCR Legea pensiilor, existând cel puţin trei motive de neconstituţionalitate. Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii a anunţat că ia acest demers în considerare.

„Exită din punctul nostru de vedere cel puţin trei motive de neconstituţionalitate a acestei legi. Vom discuta cu juriştii şi cu ceilalţi colegi din opoziţie să înaintăm către CCR o verificare de constituţionalitate, care nu va împiedica intrarea în vigoare a legii, deoarece acesta trebuie să intre în septembrie 2021. Până atunci CCR are timp”, a decşarat Seidler, la finalul şedinţei Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Deputatul USR a precizat care sunt cele trei probleme considerate de către acesta drept neconstituţionale:

„Cele trei probleme majore ale acestei Legi a pensiilor rămân. În continuare rămân în vigoare pensiile speciale. Nu este deci o reformă reală a sistemului de pensii. Legea va intra în vigoare abia în septembrie 2021 şi e doar o promisiune a actualei majorităţi guvernamentale pentru categoria pensionarilor. Li se promite cu trei luni înainte de alegerile parlamentare o creştere iluzorie cu 40% a punctului de pensii fără să se spună de unde vor fi aduşi aceşti bani, în condiţiile în care recent Guvernul a trebuit să suplimenteze din fondul de rezervă către fondul de pensii”, a adăugat Seidler.

Şi preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch, a afirmat că va lua în considerare contestarea Legii pensiilor la CCR, susţinând că este o discriminare faptul că persoanele cu handicap muncesc la fel de mult ca cele valide pentru a atinge stagiul de 15 ani de muncă.

Camera Deputaţilor este for decizional în cazul Legii pensiilor.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici