Ponta despre poziţia lui Viktor Orban privind autonomia maghiarilor din Ucraina: Este o mare greşeală

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Reghin, că poziţia omologului său ungar, Viktor Orban, care a spus că doreşte autonomie sporită pentru comunităţile maghiare din bazinul carpatic, inclusiv din Ucraina, este "periculoasă" şi "o mare greşeală".

268 afișări
Imaginea articolului Ponta despre poziţia lui Viktor Orban privind autonomia maghiarilor din Ucraina: Este o mare greşeală

Premierul maghiar Viktor Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ponta a mai afirmat că toţi liderii europeni, "poate cu excepţia domnului Orban", sunt de părere că "nu se schimbă regulile europene, nu se schimbă graniţe".

"Mă bucur că nu doar România a reacţionat, ministrul român de Externe, domnul Corlăţeanu, am văzut că şi alte guverne din zonă, şi Polonia, şi Slovacia, toată lumea a reacţionat şi i-a atras atenţia domnului Orban că, în condiţiile în care toţi ne chinuim să păstrăm Ucraina întreagă în faţa agresiunilor dinspre Est, să mai îi băgăm un cuţit în spate, din partea cealaltă, ar fi o mare greşeală. Nu se schimbă regulile europene, nu se schimbă graniţe şi, din punctul acesta de vedere, poate cu excepţia domnului Orban, toţi liderii europeni suntem de acord", a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta se află, vineri, în judeţul Mureş, el mergând la Reghin, unde a vizitat Fabrica de viori "Gliga", şi urmând să ajungă la barajul în construcţie de la Răstoliţa şi la combinatul producător de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş.

Joi, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a calificat drept inacceptabilă forma de autonomie teritorială dorită de premierul Viktor Orban pentru maghiarii din Transcarpatia, regiune a Ucrainei unde trăiesc şi foarte mulţi etnici români.

Premierul conservator ungar Viktor Orban şi-a reînnoit, în 16 mai, apelul controversat privind autonomia minorităţii maghiare care trăieşte în vestul Ucrainei, la mai puţin de o săptămână după ce a provocat o dispută diplomatică între Budapesta, Kiev şi Varşovia, relata AFP.

"Statul ungar în ansamblu sprijină cererile de autonomie ale maghiarilor din Transcarpartia", a declarat şeful Guvernului ungar într-un interviu acordat televiziunii publice M1.

Între 150.000 şi 200.000 de persoane de origine maghiară trăiesc în Ucraina, între care aproape toate în Transcarpatia. Ele reprezintă cea mai mare minoritate (aproximativ 13 la sută) din această regiune ucraineană situată la frontiera cu România, Ungaria şi Slovacia.

"O Ucraină stabilă şi democratică este în interesul nostru, dar Ucraina nu poate fi stabilă şi democratică fără să acorde drepturi minorităţilor şi comunităţilor naţionale care trăiesc aici", a adăugat el.

Aceste declaraţii vin în continuarea celor din 10 mai, din cadrul discursului de învestitură din Parlament. Orban a fost reconfirmat în funcţia de premier pentru un al doilea mandat consecutiv după victoria obţinută la alegerile legislative din aprilie.

Şeful diplomaţiei ungare Janos Martonyi a precizat, miercuri, că Viktor Orban nu s-a gândit la o autonomie "teritorială".

Premierul ungar a declarat vineri seara pentru M1 că există în Europa mai multe forme de autonomie şi că maghiarii din Transcarpatia vor trebui să precizeze ce fel de autonomie vor.

Ambasadorul ungar la Kiev a fost convocat de Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a explica aceste declaraţii ale lui Orban.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a calificat marţi drept "regretabile" aceste remarci ale lui Viktor Orban. El le-a cerut vecinilor Ucrainei să dea dovadă de solidaritate, susţinând unitatea şi independenţa Ucrainei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici