Predoiu: PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodată independenţa justiţiei

Prim-vicepreşedintele liberal Cătălin Predoiu a declarat, miercuri, că PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodată independenţa justiţiei, acuzându-l pe ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc că "practică o dublă măsură".

195 afișări
Imaginea articolului Predoiu: PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodată independenţa justiţiei

Catalin Predoiu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Cătălin Predoiu a declarat că solicitarea trimisă de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, către Consiliului Superior al Magistraturii de a verifica dacă declaraţiile recente ale unor lideri liberali aduc atingere independenţei justiţiei "este venită ca nuca-n perete", arătând că PNL nu a atacat şi nu va ataca niciodată independenţa justiţiei şi că PNL a sprijinit şi va sprijini întotdeauna independenţa justiţiei.

În acelaşi context, Predoiu l-a acuzat pe ministrul Justiţiei că ar practica o dublă măsură.

"Domnul Cazanciuc practică o dublă măsură şi când domnul Ponta a făcut cu adevărat declaraţii care au încălcat independenţa justiţiei le-a calificat opinii politice, iar acum când un membru al Partidului Naţional Liberal a emis o opinie politică a calificat-o ca atac la independenţa justiţiei", a susţinut Cătălin Predoiu.

CSM va analiza şi se va pronunţa, a adăugat el.

Ministrul Justiţiei Robert Cazanciuc a solicitat, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă recentele declaraţii ale liderilor PNL privind scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de Parchetul instanţei supreme aduc atingere independenţei justiţiei.

"În condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nu s-a auto-sesizat înca în urma atacurilor lansate de PNL la adresa procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am considerat că este de datoria mea, în calitate de membru de drept al CSM, să cer consiliului să verifice dacă prin declaraţiile şi atacurile lansate a fost încălcată independenţa justiţiei", declară Cazanciuc într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Ministrul spune că, în mod repetat, indiferent despre ce persoană sau partid era vorba, a solicitat oamenilor politici să se abţină de la a comenta deciziile magistraţilor şi, mai ales, de la a lansa atacuri personale la adresa procurorilor şi judecătorilor.

"Consider că această campanie de presiune la adresa magistraţilor este inadmisibilă mai ales în condiţiile în care se cere în mod public intervenţia într-o cauză aflată pe rol, lucru absolut ilegal în orice stat democratic. Demn de remarcat este că acest atac, pornit de la un lider local al PNL, a fost continuat de un deputat aparţinând acestui partid, ceea ce face ca această presiune asupra justiţiei să se considere şi într-o încălcare a principiul separării puterilor în stat", mai spune Cazanciuc.

El apreciază totodată că "modul în care lideri ai PNL privesc actul de justiţie şi independenţa magistraţilor, făcând presiuni asupra procurorului general pentru a schimba o decizie a unui procuror de caz, denotă nu numai necunoaşterea principiilor constituţionale şi legale care guvernează justiţia din România, dar şi o mentalitate periculoasă conform căreia actul de justiţie trebuie să se subordoneze intereselor politice ale PNL".

"În aceste condiţii, lansez un nou apel la toţi oamenii politici să se abţină să comenteze deciziile magistraţilor şi le reamintesc că legea prevede căi şi mecanisme pe care o persoană care se consideră nemulţumită de decizia unui procuror sau judecător le poate urma", a mai spus ministrul Justiţiei.

Deputatul PNL Radu Zlati a sesizat CSM cu privire la scoaterea de sub urmărirea penală a lui Victor Ponta de către Parchetul instanţei supreme, în contextul în care trei instanţe judecătoreşti au stabilit că premierul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia CJ Cluj.

"Solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deşi trei instanţe judecătoreşti au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz şi procurorul şef de secţie de la Parchetul General) să dea şi apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a şefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii", a declarat deputatul PNL Radu Zlati, potrivit comunicatului remis miercuri MEDIAFAX.

Radu Zlati a mai afirmat că decizia Parchetului ICCJ de neîncepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta "poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor".

"Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acţiona ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiţie în cazul premierului Ponta şi al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCCJ", a spus deputatul PNL.

Liberalul a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să îşi facă curat în propria casa", afirmând că cercetarea de către Inspecţia Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP în dosarul Ponta ar putea fi un prilej de a arăta că CSM îşi îndeplineşte atribuţiile care îi revin.

Radu Zlati a mai afirmat că susţine solicitarea copreşedintelui executiv PNL Cluj, Mihai Seplecan, şi îi cere procurorului general Tiberiu Niţu "să îşi prezinte demisia în urma actelor subordonaţilor săi".

PNL Cluj a cerut marţi, prin vocea copreşedintelui executiv Mihai Seplecan, demisia lui Tiberiu Niţu, după ce Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, deşi judecătorii au stabilit anterior că Guvernul a încălcat legea prin neorganizarea alegerilor parţiale pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici