Preşedintele Klaus Iohannis, de 1 Decembrie: Avem nevoie de încrederea deplină în statul de drept, de participare la vot

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis joi seara românilor că ţara are nevoie de ''încredere deplină în statul de drept'', luptă anticorupţie, distanţarea de atitudini antieuropene şi xenofobe, dar şi de participare la vot, arătând că acest spirit este necesar indiferent cine câştigă alegerile.

229 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Klaus Iohannis, de 1 Decembrie: Avem nevoie de încrederea deplină în statul de drept, de participare la vot

Preşedintele Klaus Iohannis, de 1 Decembrie: Avem nevoie de încrederea deplină în statul de drept, de participare la vot (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

''Se întâmplă ca în acest an Ziua Naţională să ne găsească în mijlocul campaniei electorale. Participarea este unul dintre pilonii democraţiei, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetăţenii îl au la dispoziţie pentru a decide viitorul ţării lor. Aşa că vă invit să participaţi la dezbatere, la campanie, la alegeri! Este firesc să avem polemici, controverse şi dispute, mai ales într-o perioadă de competiţie electorală. Dar cu toţii facem parte din această naţiune. Înainte de a fi de stânga sau de dreapta, suntem români şi vrem ce e mai bine pentru România. Indiferent de care parte vă veţi afla la aceste alegeri, indiferent pe cine susţineţi, indiferent dacă cei pe care îi sprijiniţi şi în care v-aţi pus speranţa vor câştiga sau nu competiţia electorală, nu uitaţi că alegerile sunt pentru şi despre România'', a spus şeful statului.

El a pus anul 2017 sub semnul proiectelor sale.

''Anul 2017 va fi astfel unul decisiv, pentru că vom avea direcţiile unui nou proiect de ţară şi o nouă viziune asupra «României Educate», cu privire la care îmi doresc să avem un acord cât mai larg'', a menţionat el.

Iohannis a vorbit despre toleranţă şi responsabilitate, dar şi despre respingerea atitudinilor xenofobe.

''România are acum marea şansă de a-şi exploata oportunităţile rezultate din stabilitatea ei politică, din orientarea sa indiscutabilă către valorile europene şi nord-atlantice. Este un moment aparte şi avem responsabilitatea să-l înţelegem foarte bine pentru a face cea mai bună alegere. Indiferent cine va câştiga scrutinul de săptămâna viitoare şi cum va arăta noul Guvern, România nu trebuie sa se abată de la acest drum pe care şi l-a câştigat cu mari sacrificii, prin tranziţii dureroase. El poate părea ireversibil sau de la sine înţeles, dar vedem lesne cum retorica extremistă, populistă a devenit foarte prezentă în societăţi cu o democraţie mult mai veche şi mai consolidată decât cea a României. Ca atare, este esenţial ca respingerea fermă a discursului anti-european sau xenofob, păstrarea încrederii cetăţenilor în politicile comune şi în valorile occidentale să rămână obiectivele noastre prioritare. Atât cei care vor guverna după 11 decembrie, cât şi cei care vor fi în opoziţie vor avea marea responsabilitate de a arăta că România este o ţară stabilă, prosperă şi puternică'', a subliniat el.

Preşedintele a accentuat şi nevoia încrederii în justiţie şi statul de drept.

''Ţară stabilă înseamnă economie funcţională, justiţie independentă, luptă anticorupţie şi capacitatea de a genera o strategie de securitate eficientă în zonă. Şansa normalităţii democratice şi a prosperităţii vine din respectul faţă de lege şi faţă de muncă, faţă de instituţii şi tradiţii, din preţuirea şcolii şi a educaţiei. Avem nevoie de responsabilitate, de ataşamentul ferm faţă de valori şi de încrederea deplină în statul de drept. De acest spirit cred că este nevoie după alegeri, indiferent cine va învinge'', a adăugat şeful statului.

''Dragi români, închei prin a vă mulţumi pentru ceea ce faceţi zi de zi, fiecare în domeniul său, la locul său, în familie, în comunitate, cu partea sa de contribuţie, pentru ca România să fie o ţară mai bună, mai prosperă şi mai puternică. La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!'', a concluzionat el.

La recepţia de la Palatul Cotroceni participă în jur de 500 de persoane, printre care Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, premierul Dacian Cioloş, Patriarhul Daniel, dar şi fostul şef al SIE Mihai Răzvan Ungureanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, cu privire la criteriile care au stat la baza invitaţiilor făcute pentru 1 decembrie, că politicienii cu probleme, vinovaţi sau nu trebuie să facă un pas înapoi până când le rezolvă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici