Preşedinţie: Eliminirea avizului CSAT din procedura de numire a şefului DGPI este "gravă şi îngrijorătoare"

Eliminirea avizului CSAT din procedura de numire a şefului DGPI este îngrijorătoare pentru ceea ce înseamnă "sănătatea statului de drept", a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

622 afișări
Imaginea articolului Preşedinţie: Eliminirea avizului CSAT din procedura de numire a şefului DGPI este "gravă şi îngrijorătoare"

Preşedinţie: Eliminirea avizului CSAT din procedura de numire a şefului DGPI este "gravă şi îngrijorătoare"

"Este un demers cu o miză politică. Este o nouă acţiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuţiilor preşedintelui. Am văzut acelaşi tip de acşiune în cazul ANCOM şi am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanţă de urgenţă. Urgenţa nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri, de la Senat, practic această conducere a DGPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără a fi avizul CSAT, implicit avizul preşedintelui. Vorbim totuşi despre o autoritate care are un rol foarte important în ceea ce priveşte apărarea ţării şi securitatea naţională", a declarat Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui a făcut trimitere şi la textul Constituţiei, care spune că "preşedintele este comandantul forţelor armate", subliniind astfel că este esenţial rolul CSAT în cazul unei astfel de proceduri şi că eliminarea avizului preşedintelui este "îngrijorătoare" şi afectează "sănătatea statului de drept".

"Conform Constituţiei, preşedintele este comandantul forţelor armate. Este important, aşadar, ca orice instituţie care face parte din acest cumul care practic constituie forţele armate să aibă şi prezenţa preşedintelui în pocesul decizional. (...) Sunt influenţe negative în ceea ce priveşte arhitectura statului, arhitectura constituţională, întrucât vorbim despre o instituţie care face parte din această structură a securităţii naţionale. Este grav şi îngrijorător modul în care se acţionează şi vedem că este deja o practică pe care acest guvern o aplică în mai multe contexte şi este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT. CSAT este o instituţie care ar trebui să îşi dea avizul pe un astfel de subiect. Prezenţa preşedintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituţii cu un rol fundamental cu este DGIPI sau ANCOM înseamnă o echilibrare în ceea ce înseamnă raportul între forţe în stat şi, în acelaşi timp, o garanţie că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibruui politic. Este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept", a mai precizat Dobrovolschi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici