Preşedinţie: Evaluarea legilor justiţiei de către CSM este identică celei a preşedintelui Iohannis. Avizul CSM nu trebuie ignorat

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi a declarat, joi, că evaluarea făcută legilor justiţiei de către Consiliul Superior al Magistraturii este identică celei a preşedintelui Klaus Iohannis, iar avizul CSM nu trebuie ignorat.

284 afișări
Imaginea articolului Preşedinţie: Evaluarea legilor justiţiei de către CSM este identică celei a preşedintelui Iohannis. Avizul CSM nu trebuie ignorat

Preşedinţie: Evaluarea legilor justiţiei de către CSM este identică celei a preşedintelui Iohannis. Avizul CSM nu trebuie ignorat

”Preşedintele României a luat act de evaluarea CSM, care este identică cu propria sa analiză. Preşedintele apreciază că CSM, în calitate de garant al independenţei justiţiei, a evaluat în detaliu şi cu mult profesionalism propunerile ministrului Justiţiei înainte de a le respinge”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, referindu-se la avizul negativ pe care Consiliul l-a dat proiectelor de lege ale justiţiei.

Preşedintele Iohannis recomandă ca acest punct de vedere să fie luat în considerare de către decidenţii politici. ”Chiar dacă este un aviz consultativ, Guvernul şi Parlamentul nu pot să ignore acest semnal venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii”, a mai spus Mădălina Dobrovolschi.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, joi, proiectul legilor justiţiei , cu 10 voturi la 8.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, ulterior, că se aştepta la acest rezultat. "Au intrat în şedinţă cu poziţii exprimate anterior dezbaterii. Au spus că votul va fi negativ, ceea ce înseamnă că au venit la dezbatere cu o hotărâre luată înainte de dialog , iar eu nu că estimam, ci ştiam acest lucru. (...) Cunoşteam foarte bine poziţiile dânşuilor şi aproape sunt public cunoscute opţiunile pe care care unii sau alţii le au. Absenţa mea a fost deliberată, le cunoşteam opţiunile, dânşii cunoşteau opţiunea mea, eu aş fi susţinut proiectul trimis la avizare. Cunoşteam poziţia dânşilor şi domnul general a zis că va fi în bloc un aviz negativ, avizul este consultativ. Concluzia este mai veche: unii, ca să mă exprim generic, nu doresc reformarea sistemului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a precizat, în şedinţa de plen, că CSM trebuie să dea un aviz negativ. "Aş vrea să îmi explice cineva dacă există o raţiune ca factorul persoana care este numită politic la conducerea Ministerului Justiţiei ar trebui să facă echipa procurorului general care vine şi se prezintă în faţa CSM candidatul cu un proiect, acel proiect este aprobat. Există o mulţime de aşteptări, pe urmă, ca acest procuror general să-şi pună în aplicare, împreună cu echipa lui proiectul pe direcţiile de prioritate pentru Ministerul Public. În schimb, venim acum şi facem o echipă până la nivelul de procuror-şef de birou fără să fie consultat, nu există nicio menţiune dacă procurorul general ar trebui consultat, cine ar trebui să fie procuror-şef de birou, de serviciu, de secţie samd. El trebuie sa dea rezultatele pe care societatea civilă pe bună dreptate le aşteaptă. CSM, nici nu mai vorbim. Eu încă n-am reuşit să înţeleg raţiunea care a animat această idee, de a construi în acest mod echipa de la vârful Ministerului Public. ... În esenţă, aşa cum am spus-o şi public, trebuie avizat negativ, dar cu fermitate, să transmitem un mesaj ferm opiniei publice", a declarat Augustin Lazăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici