PROCESUL lui Hrebenciuc, amânat până se lămureşte dacă Secţia specială are dreptul să retragă apeluri. Este aşteptat răspuns de la procurorul general

Magistraţii instanţei supreme au decis, în urma deliberării, să amâne dosarul lui Viorel Hrebenciuc, discuţia urmând a fi reluată după ce soseşte răspuns de la procurorul general cu privire la posibilitatea ca şeful Secţiei de anchetare a magistraţilor să retragă apeluri.

361 afișări
Imaginea articolului PROCESUL lui Hrebenciuc, amânat până se lămureşte dacă Secţia specială are dreptul să retragă apeluri. Este aşteptat răspuns de la procurorul general

PROCESUL lui Hrebenciuc, amânat până se lămureşte dacă Secţia specială are dreptul să retragă apeluri. Este aşteptat răspuns de la procurorul general

„Amână cauza. Va relua discuţia privind adresa Secţiei de Ingestivare a Infracţiunilor din Justiţie după formularea unui răspuns al procurorului general”, a fost decizia instanţei, Şedinţa va fi reluată în data de 12 iunie.

Decizia vine după ce, potrivit procurorului, şeful Secţiei Speciale este în subordinea procurorului general, deci o decizie a lui Gheorghe Stan trebuie aprobată de către superior. Totodată, şeful Secţiei nu participă la judecarea căii de atac, deci nu cunoaşte obiectul cauzei, a mai spus procurorul.

Totodată, procurorul de şedinţă a cerut instanţei sesizarea CCR cu privire la posiblitatea procurorului-şef al Secţiei de Investigaţiei a Infracţiunilor din Justiţie de a retrage apelurile din dosare.

”Apreciez că se permite procurorului-şef al Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din justiţie să ia o decizie care nu are la bază legea, deci contravine principiului legalităţii”, a spus procurorul de şedinţă. Şi această cerere a fost amânată.

Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a retras apelul declarat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Avocaţii inculpaţilor au precizat, pentru MEDIAFAX, că procesul continuă pentru inculpaţii care au primit soluţii de condamnare, printre care se numără şi Viorel Hrebenciuc, pentru că fostul parlamentar a contestat şi el decizia de condamnare.

Potrivit sursei citate, procesul încetează însă pentru inculpaţii cu soluţii de achitare, cum e cazul fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, care a fost achitat pe fond şi faţă de care Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie a retras apelul faţă de decizia de achitare, el neformulând apel.

În 9 mai 2018, Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, decizia instanţei supreme nefiind definitivă şi fiind contestată şi de fostul parlamentar, dar şi de procurorii DNA.

În aceeaşi cauză, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă. Instanţa supremă a decis, totodată, să îl achite pe Andrei Hrebenciuc pentru infracţiunea de constituire de grup infracţional, să schimbe încadrarea juridică la acesta din spălare de bani în instigare la spălare de bani şi, totodată, să-l achite pentru infracţiunea de instigare la spălare de bani.

Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare a banilor.

Fostul judecător Lorand Andras Ordog, de la Tribunalul Covasna, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, Dan Costin Bengescu a fost condamnat la 2 ani şi luni pentru trafic de influenţă, Iosif Kadas a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru cumpărare de influenţă, iar Sorin Ion Iacob, la 2 ani şi 6 luni de închisoare, tot pentru cumpărare de influenţă.

În acelaşi dosar, fostul deputat Ioan Adam, acuzat de instigare la abuz în serviciu, constituirea unui grup infracţional organizat, cumpărare de influenţă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriela Sturdza a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă, judecătoarea Anca Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov, a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Fostul şef Romsilva, Adam Crăciunescu, a fost achitat pentru infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Şi Iulian Burlan, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Mătăşel au fost achitaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici