Proiect de lege: Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea credinţă, excluşi din magistratură şi obligaţi să restituie salariile

Deputatul Daniel Oajdea a depus un proiect de lege care propune ca magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea-credinţă, gravă neglijenţă sau nu respectă decizile CCR să fi excluşi din magistratură şi să restituie salariile primite ulterior săvârşirii uneia dintre abateri.

1747 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea credinţă, excluşi din magistratură şi obligaţi să restituie salariile

Magistraţii care îşi îndeplinesc atribuţiile cu rea credinţă, excluşi din magistratură (Imagine Catalina Filip / Mediafax Foto)

''Am depus astăzi o propunere de modificare a Legii nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede ca magistratul care îşi îndeplineşte cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă atribuţiile sau nu respectă deciziile CCR să fie exclus din magistratură. Mai mult decât atât, toate actele încheiate de cei găsiţi vinovaţi ulterior săvărşirii uneia dintre aceste abateri vor fi nule de drept. Aceştia vor fi obligaţi să restituie toate drepturile salariale încasate ulterior săvârşirii abaterilor'', a declarat deputatul independent deputatul Daniel Oajdea.

El a afirmat că potrivit teoriei generale a dreptului, respectarea şi aplicarea normelor de drept nu este la latitudinea cetăţenilor, ci este o obligaţie, a cărei încălcare atrage răspunderea penală, civilă sau disciplinară.

Proiectul de lege prevede ca după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile ''statul este obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea—credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii'' - cinci ani pentru cazurile în care persoana vătămată a suferit pierderi materiale şi de opt ani pentru cazurile în care persoana vătămată a fost privată de libertate.

În prezent, pentru abateri deosebit de grave, magistratul poate fi sancţionat disciplinar într-un interval maxim de un an de la data săvârşirii faptei, a precizat deputatul Oajdea.

Deputatul Oajdea propune şi ca nerespectarea deciziilor CCR ori a ''prevederilor legale explicite (care nu ridică probleme de interpretare) ori exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă se sancţionează cu excluderea din magistratură şi pierderea tuturor salariale după data săvărşirii abaterii. Magistraţii care au fost excluşi din magistratură în baza acestui alineat nu mai au dreptul la pensia specială acordată magistraţilor'', potrivit proiectului de lege, care prevede şi nulitatea de drept a actelor încheiat de magistraţi după data săvârşirii abaterilor.

Potrivit expunerii de motive a proiectului iniţiat de deputatul Oajdea, lipsa unei legi a răspunderii magistraţilor a permis derapaje de la cerinţele statului de drept, iar greşelile pe care le cere sancţionate nu ar trebui să fie permise magistraţilor, ''oameni are au puterea de a distruge vieţile cetăţenilor atunci când nu îşi fac meseria cu responsabilitate''.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici