Proiect: Indemnizaţiile pentru adulţii cu handicap, majorate. Aparţinătorii, scutiţi de impozite

PNL a iniţiat două proiecte de lege prin care adulţii cu handicap grav, accentuat sau mediu vor avea indemnizaţii mai mari, iar aparţinătorii adulţilor cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini.

75433 afișări
Imaginea articolului Proiect: Indemnizaţiile pentru adulţii cu handicap, majorate. Aparţinătorii, scutiţi de impozite

Proiect: Indemnizaţiile pentru adulţii cu handicap, majorate. Aparţinătorii, scutiţi de impozite (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)

Adulţii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adulţii cu handicap accentuat 50% din salariul minim, iar adulţii cu handicap mediu în cuantum de 25% din salariul mimin, potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Senatului. Proiectul este susţinut de 36 de parlamentari PNL.

De asemenea, proiectul de lege prevede actualizarea anuală a cuantumului drepturilor cu indicele creşterii preţurilor şi cu indicele creşterii salariului minim pe economie.

Potrivit normelor în vigoare, adulţii cu handicap grav încasează 340 de lei pe lună, cei cu handicap accentuat 272 de lei, iar adulţii încadraţi în grad de handicap mediu, 39 de lei lunar.

În România sunt în jur de 700.000 de persoane adulte cu handicap, potrivit unei statistici publicată de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Senatul este prima cameră sesizată în cazul ambelor proiecte de lege, iar Camera Deputaţilor este for decizional.

În dezbatere publică pe site-ul Senat mai este un proiect de lege referitor la drepturile persoanelor cu handicap, susţinut de 37 de parlamentari de la PNL, potrivit căruia aparţinătorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini.

"Aparţinătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiţi de plata impozitului pe clădirea de domiciliu şi pe terenul aferent acesteia, precum şi de plata impozitului pe autoturism", prevede proiectul de lege.

Iniţiatorii susţin că prin adoptarea acestui proiect de lege va fi înlăturată discriminarea între aparţinătorii adulţilor cu handicap grav sau accentuat, adulţii cu handicap care deţin clădirea în care locuiesc sau o maşină şi reprezentanţii legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat pentru că actuala legislaţie exceptează doar unele categorii de plata impozitelor pe clădiri de domiciliu şi pe maşini.

"Prin această propunere, considerăm că se face dreptate persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi aparţinătorilor acestora care în prezent nu pot beneficia de prevederile noului Cod fiscal", se arată în expunerea de motive.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici