Propunerea lui Ghişe ca premierul să reprezinte România la Consiliul European, respinsă în comisii

Comisiile de administraţie şi afaceri europene din Senat au respins, joi, propunerea senatorului PNL Ioan Ghişe ca delegaţia României la reuniunile Consiliului European să fie condusă de către premier, amendament propus la lege privind cooperarea dintre Guvern şi Parlament în afacerile europene.

862 afișări
Imaginea articolului Propunerea lui Ghişe ca premierul să reprezinte România la Consiliul European, respinsă în comisii

Ioan Ghişe (Imagine: Andreea Balaurea / MediafaxFoto)

"România nu are şef de stat, şi-a împuşcat singurul şef de stat pe care l-a avut şi a modificat Constituţia", a spus Ioan Ghişe, în cadrul dezbaterilor din comisiile reunite, pe textul legii privind cooperarea între Guvern şi Parlament în domeniul afacerilor europene.

El a adăugat că, potrivit articolului 71 din Constituţia din 1965, preşedintele României era şef de stat şi reprezenta puterea de stat în relaţiile internaţionale.

"Acum, în democraţie, avem mai multe puteri în stat şi nu mai avem şef de stat. În Europa sunt doar doi şefi de stat, cel al Franţei şi al Ciprului. Mai avem şef de stat la forţele armate, comandantul. Mi se pare nefiresc ca prin lege să stabilim că este reprezentantul României. Reprezentantul României este primul-ministru", a spus Ioan Ghişe.

El a propus ca, în articolul 19 din proiectul de lege, conducătorul delegaţiei României la reuniunile Consiliului European să fie primul-ministru al României şi a cerut un vot din partea comisiilor.

Propunerea liberalului a fost respinsă, doar Ioan Ghişe votând în favoarea amendamentului.

Aşadar, potrivit proiectului de lege, delegaţia României la reuniunile Consiliului European va fi condusă de către preşedinte sau primul-ministru.

Totodată, stabilirea conducătorului delegaţiei României la reuniunile Consiliului European se face prin acord între Guvern şi instituţia prezidenţială, cu cel puţin 20 de zile lucrătoare înainte de data reuniunii.

În situaţia în care acordul dintre cele două instituţii nu se realizează în termen, Parlamentul, în şedinţa comună a celor două Camere, desemnează conducătorul delegaţiei României la respectiva reuniune a Consiliului European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici