PSD va contesta la CCR proiectul prin care Renate Weber a fost revocată

Publicat: 16 06. 2021, 22:42
Actualizat: 16 06. 2021, 22:43
Parlamentul României a demis-o miercuri pe Renate Wber din funcţia de Avocat al Poporului. Partidul Social Democrat a refuzat să participe la vot şi a anunţat că va contesta decizia la Curtea Consituţională a României Totuşi, coaliţia aflată la guvernare nu a nominalizat încă o persoană care să preia conducerea intituţiei.
 
Funcţia este una foarte importantă. Asta pentru că Avocatul Poporului este singurul care poate bloca Ordonanţele de Urgenţă emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituţională. 
 
În timpul şedinţei Renate Weber s-a folosit şi ea de dreptul la replică: „Poate că nu sunteţi o instanţă de judecată, dar repet: ceea ce discutăm noi aici şi ce urmează să se întâmple are consecinţe juridice. Dreptul la apărare este un drept fundamental. Punctual, în această cerere de revocare nu este prevăzut niciun articol despre care s-ar putea spune din constituţie, despre care s-ar putea spune că a fost încălcat prin activitatea mea”.
 
Augustin Zegrean fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, vine cu mai multe detalii: „Nu, nu are nicio legătură cu puterea şi cu legislaţia şi nu, nu este niciun vid. Până în 1995 nu am avut un Avocat al Poporului. Avocatul Poporului este numit pe un mandat de 5 ani, aşa scrie la Constituţie, dar nu scrie nicăieri că nu poate fi revocat. Există o practică sau un principiu al dreptului, cine te-a numit te poate şi denumi”.