Raluca Turcan: PDL e cel mai îndreptăţit să ceară şefia Senatului. Ar fi o greşeală dacă am renunţa la post

Deputatul PDL Raluca Turcan a declarat vineri că "PDL este cel mai îndreptăţit să ceară preşedinţia Senatului", această funcţie fiind "un instrument politic extrem de important", şi a afirmat că ar fi "o greşeală, un pas înapoi", dacă PDL ar renunţa la această funcţie.

114 afișări
Imaginea articolului Raluca Turcan: PDL e cel mai îndreptăţit să ceară şefia Senatului. Ar fi o greşeală dacă am renunţa la post

Raluca Turcan (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

"Cred că coaliţia este cea mai îndreptăţită să solicite preşedinţia Senatului. Cred că este o oportunitate extraordinară pentru noi de a prelua această funcţie cu un rol important în continuarea reformelor, asigurarea relansării economice şi transformarea ei în creşterea puterii de cumpărare şi a nivelului de trai. Eu, ca om politic, nu vizez doar măsuri de austeritate, ci ca aceste măsuri pe care le iau să se transforme în creşterea nivelului de trai. În acest context, preşedinţia Senatului este un instrument politic extrem de important şi cred că, în cadrul coaliţiei, PDL este cel mai îndreptăţit să ceară această funcţie. Ar fi o greşeală, un pas înapoi, dacă am renunţa la această funcţie", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, deputatul Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, în topul candidaţilor ar trebui să fie Vasile Blaga, dar lista ar putea conţine şi alte nume.

"În topul candidaţilor ar trebui să se afle Vasile Blaga, nu pentru că ar fi din garda veche, conservatoare, ci pentru că persoana care va conduce Senatul României trebuie să strângă energiile senatorilor, să strângă rândurile coaliţiei, să facă majoritatea să funcţioneze şi să fie o persoană cu autoritate în PDL şi în coaliţia de guvernare", a afirmat Turcan.

Întrebată ce părere are despre faptul că secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, la ultima vizită la Sibiu, declara că o decizie a Curţii Contituţionale stipulează că singurul grup parlamentar care are dreptul să propună preşedintele Senatului ar fi PSD, Raluca Turcan a afirmat că "domnul Dragnea este infirmat de realitate".

"Domnul Dragnea este infirmat de realitate. Uitaţi-vă la cazul Adrian Năstase, care a fost schimbat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Curtea Constituţională oferă doar nişte sugestii, nu interpretări, nu există o decizie fermă", a susţinut Turcan.

Potrivit acesteia, sensul respectivei decizii a Curţii Constituţională este că "preşedinţia Senatului poate fi obţinută şi de o altă formaţiune politică, dacă are majoritate parlamentară".


Plenul Senatului a aprobat miercuri hotărârea de încetare a mandatului lui Mircea Geoană în funcţia de preşedinte al acestui for legislativ cu 112 voturi "pentru", 5 abţineri şi 2 voturi "împotrivă". Votul a fost secret, fiind exprimat electronic.

Ulterior, Petru Filip (PDL) a fost desemnat preşedinte interimar al Senatului până la alegerea unui nou preşedinte.

Luni dimineaţă coaliţia urmează să discute despre desemnarea unui candidat comun la preşedinţia Senatului, în condiţiile în care PDL a susţinut că funcţia trebuie să îi revină, însă şi UDMR a evocat posibilitatea de a revendica postul.


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici