Rasmussen: În această perioadă de criză ar fi greu pentru state să aloce 2% din PIB apărării

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, vineri, că înţelege faptul că în condiţiile crizei, statele aliate nu pot respecta angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Apărare, dar a apreciat că este importantă menţinerea obligaţiilor asumate şi reformarea armatei.

10 afișări
Imaginea articolului Rasmussen: În această perioadă de criză ar fi greu pentru state să aloce 2% din PIB apărării

Rasmussen: În această perioadă de criză ar fi greu pentru state să aloce 2% din PIB apărării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem sarcina, în cadrul Alianţei, ca toate statele să acorde 2% din PIB pentru domeniul apărării. Dar foarte puţine state aliate fac acest lucru", a spus Anders Fogh Rasmussen, la o conferinţă susţinută la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti.

"După cum vă puteţi imagina, în această perioadă de criză financiară ar fi şi mai greu pentru ţările membre să aloce această sumă. Oriunde mă duc, aud de tăieri bugetare masive şi uneori inclusiv despre stoparea unor programe în domeniul apărării. Dacă, aşa cum este cazul de ieri al Guvernului dumneavoastră, se anunţă reduceri în diverse domenii, atunci miniştrii Apării au o mare provocare dacă trebuie să explice că vor doi la sută pentru bugetul lor în condiţiile în care nu sunt creşteri pentru educaţie şi altele. Ştiu realitatea politică foarte bine", a adăugat secretarul general al NATO.

El a spus că, în acest context, este important ca statele membre, în pofida constrângerilor de ordin financiar, să îşi menţină angajamentele internaţionale şi să continue procesul de transformare a forţelor armate.

"În acest context de constrângeri, acord o importanţă semnificativă unui număr de două elemente. În primul rând, menţinerea devotamentului faţă de angajamentele internaţionale. Acesta este cazul României, al cărei Guvern a decis să majoreze contribuţia (în Afganistan, n.red.) în pofida reducerilor. Al doilea element este continuarea procesului de reformă şi de transformare a armatelor noastre. Le cer tuturor statelor membre să continue procesul de transformare a forţelor armate pentru a le face mai mobile şi mai flexibile", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici