REACŢII la moartea lui Neagu Djuvara | Băsescu: Drum bun, Neagu Djuvara! Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea pentru români / Cărtărescu: S-a mai dus o lumină

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat, joi, că istoricul Neagu Djuvara a plecat ”la stele”, însă a lăsat poporului român opera sa, ”dragostea pentru ţară, pentru oamenii acestui pământ”.

1772 afişări
Imaginea articolului REACŢII la moartea lui Neagu Djuvara | Băsescu: Drum bun, Neagu Djuvara! Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea pentru români / Cărtărescu: S-a mai dus o lumină

REACŢII la moartea lui Neagu Djuvara | Băsescu: Drum bun, Neagu Djuvara! Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea pentru români / Cărtărescu: S-a mai dus o lumină

”Drum bun, Neagu Djuvara. Ai plecat la stele, dar ne-ai lăsat opera ta, dragostea ta pentru ţară, pentru cultură, pentru oamenii acestui pământ. Un om care a plecat dintre noi cu sufletul împăcat pentru că el singur ne-a iubit pe noi, pe români, poate, mai mult decât l-am iubit noi toţi la un loc”, a scris preşedintele PMP, Traian Băsescu, pe Facebook.

Liviu Dragnea: Neagu Djuvara, un reper de moralitate şi civism

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că România a pierdut una dintre cele mai mari valori, Neagu Djuvara reprezentând un reper de moralitate şi civism, un om care s-a luptat întreaga sa viaţă pentru interesele României şi ale românilor.

”#România a pierdut astăzi una dintre cele mai mari valori! Un intelectual desăvârşit, Neagu Djuvara reprezintă un #reper de moralitate şi civism, un om care s-a luptat întreaga sa viaţă pentru interesele României şi ale românilor. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Liviu Dragnea pe Facebook.

Cristian Diaconescu: Neagu Djuvara a fost un personaj dintr-o altă Românie

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că istoricul Neagu Djuvara a fost „un personaj dintr-o altă Românie”, adăugând că până va apărea o altă personalitate de anvergura sa va trebui să mai treacă mult timp.

„A fost, de fapt, unul din puţinii reprezentanţi ai unei elite româneşti care s-a exprimat literar, s-a exprimat istoric, dar mai ales s-a exprimat în diplomaţie. Momentele prin care a trecut Neagu Djuvara, astăzi, tot ceea ce el îşi amintea, reprezintă material didactic pentru orice fel de diplomat care doreşte să-şi reprezinte cu onoare şi mai ales cu o anumită eleganţă ţara. Un personaj dintr-o altă Românie şi care, în mod evident, a trecut prin perioade şi prin momente prin care le-a înţeles, pe care le-a evaluat şi le-a simţit cu aceeaşi eleganţă pe care numai personalităţile superioare le au. Din acest punct de vedere, probabil că mult va mai trebui să treacă în ceea ce priveşte România şi reprezentanţii săi până va mai apărea o personalitate de o asemenea anvergură. Dumnezeul să-l odihnească!”, a declarat Diaconescu, pentru Mediafax.

Gabriela Firea, despre Neagu Djuvara: Mă alătur celor care deplâng această ireparabilă pierdere

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a catalogat pe istoricul Neagu Djuvara drept "o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele importante ale istoriei recente", precizând că se alătură celor care deplâng această pierdere ireparabilă.

"A plecat dintre noi, la venerabila vârstă de 101 ani, istoricul, scriitorul şi diplomatul Neagu Djuvara, o personalitate remarcabilă, contemporană cu toate evenimentele importante ale istoriei recente, începând cu Marea Unire de la 1918 si terminând cu aderarea României la Uniunea Europeană. În semn de profund respect pentru viaţa şi activitatea sa, cu ocazia împlinirii a 100 de ani, domnului Neagu Djuvara i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. Mă alătur celor care deplâng această ireparabilă pierdere şi transmit sincere condoleanţe familiei. Dumnezeu să-l abă în pază!", a scris, pe Facebook, Gabriela Firea.

Mircea Cărtărescu, despre Neagu Djuvara: S-a mai dus o lumină

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie referitor la decesul filosofului şi istoricului Neagu Djuvara, joi, la vârsta de 101 ani, că "s-a mai dus o lumină".

"A murit Neagu Djuvara. S-a mai dus o lumină. Odihnească-se-n pace!", se arată în mesajul publicat pe Facebook de Mircea Cărtărescu.

Memorialist, filosof şi istoric, Neagu Djuvara, a murit, joi, la vârsta de 101 ani, era unanim recunoscut drept unul dintre cei mai importanţi intelectuali români.

Mihai Fifor: Românul Neagu Djuvara ne-a îndrumat către moralitate!

Premierul interimar Mihai Fifor a transmis un mesaj de condoleanţe, după anunţul privind decesul istoricului Neagu Djuvara, pe care îl numeşte "un aristocrat al spiritului, prin generozitatea de a însufleţi generaţii".

”Neagu Djuvara va rămâne în amintirea mea un aristocrat al spiritului, prin generozitatea de a însufleţi generaţii şi prin puterea de a inspira viitorul. Istoricul a scris cu sufletul, filozoful ne-a învăţat adevărul, românul Neagu Djuvara ne-a îndrumat către moralitate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul transmis de Mihai Fifor, prim-ministru interimar.

Ministrul Culturii, despre Djuvara: Un titan a cărui viaţă se suprapune istoriei României moderne

Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, spune despre istoricul Neagu Djuvara, care a decedat joi, la vârsta de 101 ani, că a fost "un titan a cărui viaţă se suprapune istoriei României moderne".

"A plecat astăzi dintre noi unul din cei mai apreciaţi intelectuali pe care ţara noastră i-a dăruit lumii, un titan a cărui viaţă se suprapune istoriei României moderne: Neagu Djuvara", se arată în mesajul publicat pe site-ul ministerului.

"A susţinut studierea istoriei românilor, el însuşi autor al unor lucrări monumentale cu această temă, iar numele său a devenit sinonim cu 'meticulozitatea' şi 'stăruinţa'. Neagu Djuvara nu doar că a trăit şi povestit istoria, ci a reuşit să devină parte din ea. Ne rămân prodigioasa sa operă, sfaturile sale pline de înţelepciune şi onoarea de a fi fost contemporani cu o asemenea personalitate. Dumnezeul să-l ierte!", potrivit aceluiaşi mesaj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici