România blochează accesul Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: E o răzbunare pentru veto-ul pe aderarea la spaţiul Schengen

  • România blochează participarea Austriei la reuniunile NATO, relatează publicaţia Kurier.
  • Doi ofiţeri ai forţelor armate austriece de la Bruxelles aşteaptă de câteva săptămâni acreditarea lor pe lângă Alianţa Nord-Atlantică.
  • Accesul ar fi întârziat de Guvernul României, care a cerut timp de gândire.
13468 afișări
Imaginea articolului România blochează accesul Austriei la reuniunile NATO. Presa austriacă: E o răzbunare pentru veto-ul pe aderarea la spaţiul Schengen

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Publicaţiile Salzburger Nachrichten şi Oberösterreichische Nachrichten au relatat că este vorba de un răspuns la veto-ul guvernului austriac faţă de spaţiul Schengen, potrivit  articolului din Kurier.

Delegaţia României la NATO nu a dorit să comenteze pe această temă. Într-o declaraţie, un purtător de cuvânt al NATO a subliniat aprecierea Austriei ca partener de lungă durată şi a declarat: "Contăm pe România şi Austria pentru a rezolva orice problemă bilaterală care ar putea afecta activitatea ofiţerilor austrieci din posturile NATO".

Ministerul de Externe de la Viena a declarat sâmbătă că România a solicitat mai mult timp de gândire pentru a lua o decizie privind detaşarea voluntară a doi ofiţeri din cadrul Forţelor Armate austriece la sediul NATO. Detaşarea voluntară ar trebui să fie aprobată de toţi cei 31 de aliaţi NATO. "Nu a fost stabilită o legătură cu chestiunea aderării la Schengen", a mai spus Ministerul de Externe.

Ministerul austriac al Apărării "a contactat birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanţei militare de la Bruxelles", a declarat Michael Bauer, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate austriece. În plus, se menţine un contact strâns cu Ministerul de Externe şi cu Cancelaria Federală.

Deşi Austria nu este membră NATO, este ancorată în Alianţă prin intermediul "Parteneriatului pentru pace" şi al operaţiunilor conduse de NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.

Participarea Austriei la reuniunile NATO a fost blocată şi de Turcia timp de mai mulţi ani, începând cu 2016. Contextul de atunci a fost veto-ul austriac asupra negocierilor de aderare a Ankarei la UE. În 2018, ministrul de externe de atunci, Karin Kneissl (FPÖ), a reuşit să convingă Ankara să pună capăt părţii civile a blocadei. Abia în 2022, Ministerul de Externe de la Viena a confirmat că o cooperare între Austria şi NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace a fost din nou posibilă în întreaga sa amploare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici