România doreşte să devină centru-punct de contact NATO în Muntenegru

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a anuţat, luni, că a semnalat la Cartierul General al NATO interesul ca România să devină centru-punct de contact în Muntenegru pentru NATO.

127 afișări
Imaginea articolului România doreşte să devină centru-punct de contact NATO în Muntenegru

România doreşte să devină centru-punct de contact NATO în Muntenegru (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)

Corlăţean a făcut această declaraţie după întâlnirea cu vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Muntenegru, Igor Lukšić.

"Din punctul de vedere al agendei NATO, am identificat deja o serie de domenii de asistenţă, avansând propuneri concrete de sprijin în sectoare importante. Din acest punct de vedere, pot să vă spun că, relativ recent, am semnalat la Cartierul General al NATO interesul ca România să devină centru-punct de contact în Muntenegru pentru NATO", a spus acesta.

Potrivit lui Corlăţean, România consideră că Muntenegru a făcut şi face în continuare progrese extrem de importante, substanţiale pe calea Uniunii Europene şi, de asemenea, faptul că Muntenegru este unul dintre candidaţii cu şanse importante pentru lărgirea NATO.

"Discuţiile reflectă o relaţie politică foarte bună care există între România şi Muntenegru. Există interese comune şi poziţii comune în dosare importante. Reflectă în primul rând o susţinere politică extrem, extrem de solidă, pe care România o acordă parcursului european şi euro-atlantic al Republicii Muntenegru", a spus ministrul.

Din punctul de vedere al agendei Uniunii Europene pentru Muntenegru, Corlăţean a menţionat faptul că România consideră că Muntenegru a făcut o serie de progrese extrem de importante, în decembrie 2013 deschizând cinci noi capitole de negociere.

"România este extrem de deschisă şi interesată să continue să ofere expertiza sa tehnică, asistenţă în gestionarea diferitelor teme, inclusiv în domeniul afacerilor europene", a declarat Titus Corlăţean.

Potrivit MAE, agenda discuţiilor a cuprins perspectivele europene şi euro-atlantice ale Muntenegrului, precum şi dimensiunea cooperării în plan bilateral, la nivel politic şi tehnic, şi în plan regional. Convorbirile celor doi miniştri au urmărit identificarea modalităţilor de cooperare dintre cele două state, mai ales în formatele oferite de Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est - SEECP, Ministeriala pentru Apărare în Europa de Sud-Est - SEDM, dar şi de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici