România va propune un pachet de măsuri pentru regiunea Mării Negre

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că România va înainta cancelariilor statelor membre UE şi NATO un "non-paper" (prezentare neoficială - n.r.) care conţine o analiză a situaţiei din regiunea Mării Negre şi un pachet de măsuri.

11 afișări
Imaginea articolului România va propune un pachet de măsuri pentru regiunea Mării Negre

România va propune un pachet de măsuri pentru regiunea Mării Negre (Imagine: Mediafax Foto)

Şeful statului a precizat, înaintea plecării la Consiliul european extraordinar pe tema Georgiei, că "România va distribui un non-paper, un document", care conţine o analiză privind situaţia din regiune şi perspectivele de evoluţie a acesteia, precum şi un "pachet de soluţii" pentru ca, pe de o parte, statele mici din regiune să se simtă în siguranţă, iar pe de altă parte evoluţiile pozitive ale dezvoltării variantelor de aprovizionare cu energie să continue.

Preşedintele a subliniat că acest document "nu este public".

Băsescu a menţionat că propunerile României nu vizează strict Georgia.

El a precizat că România va face apel la solidaritate transatlantică şi va susţine ceea ce "în mod tradiţional susţine", respectiv că rezolvarea conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre, inclusiv Transnistria, nu se poate face decât cu respectarea dreptului internaţional, adică a suveranităţii, independenţei, integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii frontierelor statelor.

"Vom propune ca Uniunea Europeană să readucă ansamblul conflictelor îngheţate din regiunea Mării Negre în discuţia Consiliului de Securitate al ONU, ansamblu care, în opinia noastră, trebuie să includă şi Kosovo", a mai declarat Traian Băsescu.

România va solicita, de asemenea, ca UE să se implice în formatele de negociere privind conflictele îngheţate din regiune, va propune înlocuirea mecanismelor de asigurare a păcii în aceste zone şi va susţine creşterea rolului NATO în regiunea Mării Negre.

Preşedintele Băsescu a apreciat că este "vital" ca Uniunea Europeană să sprijine evitarea izolării Georgiei şi Azerbaidjanului.

"Vom solicita ca în perioada următoare să se ofere o perspectivă europeană certă Republicii Moldova", a mai declarat şeful statului, precizând că este vorba despre începerea negocierilor pentru planul de asociere la UE.

El a menţionat, totodată, că România este consecventă şi susţine acordarea MAP (Membership Action Plan) pentru Ucraina şi Georgia de către NATO.

Traian Băsescu a mai spus că trebuie să continue acordarea de ajutoare umanitare Georgiei, iar UE trebuie să participe la reconstrucţia acestei ţări.

Deşi nu va cere impunerea de sancţiuni Federaţiei Ruse, România va susţine totuşi să se solicite Rusiei respectarea angajamentelor luate la Istanbul privind retragerea trupelor.

Pe de altă parte, oficialii români vor susţine continuarea proiectelor Nabucco şi P8.

La reuniunea de la Bruxelles, România va fi reprezentată de preşedintele Băsescu, premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, oficialii români deplasându-se cu aceeaşi aeronavă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici