România vs Austria. Ciolacu: vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei / Pagube de 2% din PIB pentru România / Victor Negrescu: ar fi ideal ca Executivul european să se alăture acestui demers

România va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei dacă va va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto în privinţa aderării României la spaţiul Schengen, spune premierul Marcel Ciolacu.

2602 afișări
Imaginea articolului România vs Austria. Ciolacu: vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei / Pagube de 2% din PIB pentru România / Victor Negrescu: ar fi ideal ca Executivul european să se alăture acestui demers

Ciolacu: vom da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei

„Veto-ul exprimat de Austria nu ţine de criteriile pe care România deja le-a îndeplinit. Este vorba doar de o decizie arbitrară, nejustificată. Austria nu are niciun temei juridic pentru a se opune aderării României la spaţiul Schengen. Este doar o atitudine abuzivă! România a îndeplinit toate criteriile, iar Comisia Europeană a confirmat deja acest lucru”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Drept urmare, în cazul în care Guvernul austriac va insista să-şi exercite abuziv dreptul de veto, România îşi va apăra interesul naţional şi va da în judecată Austria la Curtea Europeană de Justiţiei: „Dacă nu vom găsi o rezolvarea amiabilă, Austria va trebui să suporte pierderile înregistrate de ţara noastră”.

Premierul a spus, într-un interviu acordat presei din Austria, că daunele produse României ”se ridică la cel puţin două procente din PIB”

Austria a respins apelul Ursulei von der Leyen, care ceruse Vienei să-şi ridice veto-ul asupra admiterii României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, şi refuză în continuare admiterea României şi Bulgariei în Schengen.

Victor Negrescu: ar fi ideal ca Executivul european să se alăture acestui demers

deal ar fi ca Executivul european să se alăture României într-un eventual proces la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen, pentru că atunci când instituţiile europene sunt implicate alături de un stat membru, procedura este mult mai rapidă, spune Victor Negrescu, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat într-un interviu pentru publicaţia austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă Viena se va opune din nou aderării României în octombrie şi decembrie.

Victor Negrescu mai spune că există în prezent trei scenarii de lucru, unul dintre ele vizând invalidarea veto-ului Austriei.

Victor Negrescu: Trebuie spus că sunt mai multe scenarii de lucru. Primul scenariu este totuşi să convingem Austria să voteze pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi este prioritatea noastră absolută, însă nu o putem face singuri, este nevoie de o implicare mai mare din partea decidenţilor europeni, nu doar declaraţii şi într-adevăr, să existe o presiune asupra Guvernului austriac. Noi sperăm ca de îndată ce vor trece alegerile din Olanda, să avem acolo un Guvern proeuropean şi automat Olanda să-şi schimbe poziţia vizavi de Bulgaria şi Austria să rămână singurul stat care se opune şi să putem exercita această presiune.

Însă dacă Austria tratează în continuare acest subiect într-o cheie politică, în mod special Guvernul de dreapta din Austria, automat trebuie să reacţionăm. Şi avem ca şi stat membru această posibilitate de a folosi acest mecanism legal, folosit în trecut şi de instituţiile europene şi de alte state membre, să mergem la CJUE. Ideal pentru noi este să nu mergem doar singuri, să mergem împreună cu Parlamentul European sau Comisia Europeană, instituţii care în trecut au mai atacat la Curte, tot pe subiectul Schengen, Consiliul sau statele membre care nu au respectat prevederile Schengen şi care au câştigat în instanţă. Aşa că România trebuie să evalueze şi această posibilitate, aşa cum a declarat premierul României.

Mai există şi o a treia opţiune, o opţiune la care lucrez în prezent, urmează chiar săptămâna viitoare să prezint în PE un raport prin care practic se clarifică juridic când poate fi aplicat veto-ul, pentru că, poate nu vă puteţi imagina lucrul acesta, până acum, din punct de vedere legal, nu există o clarificare juridică cum se aplică veto-ul în instituţiile europene şi noi sperăm ca prin această clarificare juridică în Comisia de Afaceri Constituţionale, practic, să invalidăm acest veto aplicat de Austria, care nu se bazează pe prevederile tratatelor şi pe principiile legale aplicate de UE până în prezent. Deci, iată, avem trei soluţii, trei direcţii, trei scenarii şi trebuie să le explorăm pe toate, în aşa fel încât să obţinem acest obiectiv în cel mai scurt timp cu putinţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici