SCANDAL în Parlament pe tema răspunsului dat de Dragnea şi Tăriceanu Departamentului de Stat al SUA. PSD: Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului?/ PNL cere explicaţii pentru "periclitarea imaginii României"

Mai mulţi deputaţi din Opoziţie au contestat, miercuri, în deschiderea plenului Camerei, declaraţia comună semnată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, şi dată în numele Parlamentului, ca reacţie la comunicatul Departamentul de Stat al SUA.

8423 afișări
Imaginea articolului SCANDAL în Parlament pe tema răspunsului dat de Dragnea şi Tăriceanu Departamentului de Stat al SUA. PSD: Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului?/ PNL cere explicaţii pentru "periclitarea imaginii României"

SCANDAL în Parlament: Opoziţia contestă, în Cameră, declaraţia dată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului ca reacţie criticile formulate de Departamentul de stat

Deputaţii Opoziţiei care au luat cuvântul şi au solicitat sancţionarea lui Dragnea pentru încălcarea Regulamentului şedinţelor comune, demisia acestuia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi s-au delimitat de declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului.

PNL cere convocarea unei şedinţe de plen pentru adoptarea unei declaraţii, după comunicatul SUA

PNL a solicitat, miercuri, convocarea unei şedinţe comune a Parlamentului în care să se adopte o declaraţie care să reafirme parteneriatul cu SUA şi să constate că declaraţia preşedinţilor celor două Camere al Parlamentului privind comunicatul Departamentului de Stat al SUA este nulă şi neavenită.

"Grupurile parlamentare ale PNL împreună cu alţi colegi deputaţi solicită convocarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru adoptarea unei declaraţii care să fie cu adevărat reprezentativă pentru Parlamentul Românei. Propunem un proiect de declaraţie care să reafirme fără echivoc parteneriatul cu SUA, lupta împotriva corupţiei, autonomia puterii judiciare şi de asemenea constatarea cã declaraţia celor doi preşedinţi de camere de ieri a fost nulă şi neavenită, a fost mânată doar de interese personale, are la bază un considerent care ţine strict de situaţia personală din Justiţie şi periclitează întru-n mod extraordinar de grav imaginea Parlamentului României şi parteneriate consacrate pentru securitatea şi bunăstarea României", a declarat liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan.

Barna(USR):Mergem noi la Liviu Dragnea să ne explice declaraţia de separare a relaţiilor faţă de SUA

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, în plen, după ce a fost respinsă propunerea PNL de a-l chema pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să explice în plen de ce periclitează imaginea României, că aleşii USR vor merge în faţa biroului acestuia şi îi vor cere explicaţii.

„USR părăseşte şedinţa şi mergem noi la domnul Dragnea să ne explice declaraţia de separare a relaţiilor faţă de partnerul strategic”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.

PNL a cerut ca Liviu Dragnea să explice în plen de ce periclitează imaginea României

PNL a cerut, miercuri, ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, să vină să conducă şedinţa de plen şi să explice raţiunile pentru care "periclitează imaginea României şi afectează lupta împotriva corupţiei", solicitarea fiind respinsă de majoritatea parlamentară.

"Tocmai aflarăm că domnul Dragnea a reuşit să ajungă în Parlamentul României, aşa că vă solicităm, în baza articolului 34, litera b, prezenţa domnului Liviu Dragnea la conducerea acestei şedinţe, pentru a explica în planul Camerei Deputaţilor care sunt raţiunile pentru care periclitează imagine României, afectează lupta împotriva corupţiei, blochează un parteneriat care are deja o vechime de 20 de ani cu avantaje evidente pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români Aşadar să vină domnul Dragnea aici, şi să spună care sunt motivele pentru care decredibilizează instituţia şi jigneşte pe toţi parlamentarii de bună credinţă", a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, în plen.

Solicitarea PNL a fost respinsă prin vot. Propunerea a întrunit 53 de voturi "pentru" şi 77 "împotrivă".

Solomon (PSD), despre comunicatul SUA: Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului?

Deputatul PSD Adrian Solomon a criticat, miercuri, în plen comunicatul Departamentului de Stat al SUA, afirmând că este „o neobrăzare” şi i-a îndemnat pe aleşi să se gândească dacă rachetele Patriot şi avioanele cumpărate din SUA sunt „taxa haraciului sau taxă de protecţie”.

„Şi eu trebuie să spun că am fost revoltat de comunicatul de presă scris de un funcţionar din Departamentul de Stat al partenerului nostru strategic. Şi eu sunt bucuros că cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului au apărat instituţia fundamentală în ţara aceasta în faţa chiar şi a partenerului nostru strategic. (...) De unde neobrăzarea celor care au emis acel comunicat din parte Departamentului de Stat nu pot să îmi explic”, a declarat deputatul PSD Adrian Solomon, în plenul Camerei Deputaţilor.

Adrian Solomon a afirmat că la 100 de ani de la Marea Unire nu poate să nu se întrebe dacă România nu a schimbat Înalta Poartă cu Moscova şi acum „cu altă Înaltă Poartă”.

„Rachetele Patriot şi avioanele sunt taxa haraciului sau taxă de protecţie? Mai gândiţi-vă o dată, dragi colegi!”, a spus Solomon.

Deputatul PSD a afirmat că nimeni nu are dreptul să ceară Parlamentului ceva, în afară de poporul român.

„Dacă poporul român ar fi emis prin referendum un astfel de punct de vedere ar fi trebuit luat în consideraţie”, a spus social-democratul.

Solomon a criticat opoziţia despre care a spus că a adoptat „poziţia ghiocelului”.

„De regulă, cei din dreapta mea au adoptat poziţia ghiocelului sau a nevertebratelor în faţa unor instituţiţi chiar din ţară sau din afară în momentul în care aveau de legiferat ceva”, a spus Adrian Solomon.

Opoziţia contestă declaraţia dată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului 

Plenul Camerei Deputaţilor a debutat, miercuri, la ora 10.00, şedinţa fiind prezidată de vicepreşedintele Florin Iordache şi nu de către preşedintele Camerei, Liviu Dragnea.

În deschidere, liderul grupului PNL din Cameră, Raluca Turcan, a precizat că declaraţia semnată marţi de preşedinţii celor două Camere în numele Parlamentului a reprezentat un abuz de putere şi a solicitat expres demisia lui Dragnea.

„Consider neavenite, un abuz de putere declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi solicit demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea. Acesta nu ne reprezintă, nu îi reprezintă nici pe alegătorii care m-au votat aşa cum nu reprezintă foarte mulţi oameni cinstiţi din această ţară”, a spus Turcan.

„Vi se pare firească declaraţia semnată de Dragnea şi Tăriceanu în numele Parlamentului? Condamnatul penal Dragnea trebuie să plece din fruntea Camerei, asta e clar”, a spus şi deputatul PMP Robert Turcescu.

„Nu mă regăsesc în declaraţia semnată de Dragnea, a semnat-o ca preşedinte PSD, iar Tăriceanu ca preşedinte ALDE. Plenul nu a dezbătut această declaraţie”, a spus deputatul PMP Petru Movilă.

Deputatul PNL Gigel Ştirbu a făcut un apel la liderii opoziţiei să semneze o declaraţie prin care să se delimiteze de această „eroare” a preşedinţilor celor două Camere.

„Solicităm sancţionarea lui Dragnea, a încălcat Regulamentul”, a spus şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, nu a mai avut nicio ieşire publică de joia trecută, când s-a dezbătut şi supus votului moţiunea de cenzură depusă de PNL.

Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, marţi, o poziţie comună faţă de comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA, transmiţând că dezbaterile, deciziile şi voturile din Parlament se desfăşoară în numele suveranităţii poporului şi nu pot face obiectul niciunei forme de presiune.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici